Sánchez acusa Feijóo de ser «nociu per a la societat» i promet una «investidura autèntica»

Daniel González / Efe

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha reaparegut aquest divendres en un lloc d’alt contingut simbòlic, la seu de la CEOE, amb un missatge clar sobre l’estrany moment polític pel qual passa Espanya. El president del Govern en funcions, que havia passat una setmana en repòs a causa del seu contagi de Covid, ha carregat contra Alberto Núñez Feijóo, per haver convocat un acte contra la negociació del PSOE amb Junts només dos dies abans del seu propi debat d’investidura, que està abocat al fracàs. «La seva actitud és nociva per a la societat», ha dit Sánchez, sense oferir cap pista sobre la polèmica amnistia al procés que està explorant amb ERC i el partit de Carles Puigdemont. Davant els braços plegats i la protesta del líder del PP, el líder socialista ha promès una «investidura autèntica».  

El discurs de Sánchez, davant la plana major de l’empresariat espanyol, estava centrat en la «proposta estratègica de la UE per enfortir la seguretat econòmica i el lideratge global de la UE». El líder socialista ha parlat de la importància de «reindustrialitzar» Europa i «atraure» les empreses estrangeres. També s’ha aturat en la irrupció del grup saudita STC a Telefónica. Però al final ha dedicat uns minuts a la governabilitat d’Espanya. Sobretot, per atacar Nuñez Feijóo. 

Fins que no surti derrotat el líder del PP, durant l’última setmana de setembre, el PSOE evita concretar res sobre la complexa negociació amb ERC i Junts, que ha suscitat fortes crítiques entre la vella guàrdia socialista i fins i tot l’expulsió d’un dirigent històric com Nicolás Redondo. Per intentar calmar aquest clima intern, malgrat que la direcció del partit insisteix que la immensa majoria dels càrrecs i militants recolzen la negociació amb l’independentisme català, Sánchez ha remarcat, com ha fet en altres ocasions, que qualsevol pacte serà «coherent amb la lletra i l’esperit de la Constitució». 

La «urgència»

«Estem en un període en què el candidat sembla més entossudit a impedir una altra investidura que a aconseguir la seva. Per ser més exacte, es desentén per complet de la seva investidura i es concentra a evitar-ne qualsevol altra», ha començat dient Sánchez, amb referència a Feijóo. «Serem respectuosos amb els terminis de la democràcia perquè en democràcia, les formes, els terminis i els procediments importen. Però assenyalarem també que aquesta manera d’actuar és nociva per a tota la societat. El temps no és de tal o tal candidat: és de tots els espanyols. I Espanya té coses importants i urgents a resoldre i no té per què perdre temps capritxosament», ha continuat.

Notícies relacionades

«Per la meva banda, els garanteixo que, si no prospera la investidura en marxa, com ja dona per descomptat el mateix candidat, i si rebo l’encàrrec del Cap de l’Estat, em dedicaré en cos i ànima a aconseguir una investidura autèntica. I no perdré temps en gestos buits», ha dit, mantenint la confiança en què aconseguirà ser reelegit gràcies als vots de Sumar, ERC, Junts, Bildu, el PNB i BNG. El vaticini és compartit tant pels postconvergents, malgrat ser més reticents al pacte, com els republicans. Les dues formacions creuen també que no hi haurà repetició electoral. 

«Em dedicaré a dialogar amb la resta de forces polítiques, però també amb la societat civil, per teixir aliances i posar en marxa un projecte polític en positiu –ha conclòs el cap de l’Executiu en funcions–. Un projecte de progrés i de convivència, que garanteixi l’estabilitat del país i que sigui plenament coherent amb la lletra i l’esperit de la Constitució espanyola. Un projecte conciliador, basat en la ciència i en els valors, les necessitats i les aspiracions de la majoria social. Un projecte que mirarà als pròxims mesos, però també a les pròximes dècades, i que les unirà en una estratègia coherent que ha sigut avalada per acadèmics, per la Comissió Europea i, més recentment, per les urnes. Un veritable projecte perquè Espanya continuï avançant i no retrocedeixi a temps foscos».