L’ANC va marcar distàncies amb Puigdemont en la reunió prèvia a la seva conferència a Brussel·les

ACN

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

L’expresident Carles Puigdemont va reunir dimarts, abans de la seva conferència a Brussel·les, representants de tots els actors independentistes de relleu per avançar-los el sentit del seu discurs sobre les condicions prèvies per iniciar les negociacions per a un eventual pacte d’investidura amb el PSOE. Va ser una reunió cordial tret de perquè la presidenta de l’ANC, Dolors Feliu, es va desmarcar del to conciliador quan es va comentar que aquesta era una trobada semblant a les de l’anomenat ‘G-7 independentista’.

El G-7 va ser l’intent de traçar una estratègia conjunta de l’independentisme per part de tots els actors implicats, des dels partits a les entitats i passant per l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i el Consell de la República que presideix Puigdemont. Les reunions van durar gairebé un any però no van arribar a bon port perquè, segons la versió de Junts, va ser ERC la que no va acceptar que l’1-O suposés un mandat vigent, tot i que els republicans afirmen que va ser la postconvergència la que el va dinamitar carregant contra la seva estratègia negociadora a Madrid. En tot cas, no es va aconseguir la unitat perseguida.

Aquest és el precedent de la reunió d’aquest dimarts, que va durar tot just una hora i es va moure en la cordialitat. Carles Riera, per la CUP; Xavier Antich, per Òmnium Cultural; Francesc-Marc Àlvaro i Teresa Jordà,per ERC; Toni Castellà, com a representant del Consell de la República, a més de representants de la cúpula de Junts, entre d’altres, van escoltar Puigdemont avançar els termes de la seva conferència.

Notícies relacionades

En aquest context, va ser quan algun dels presents va apuntar que aquesta trobada s’estava assemblant a l’anomenat G-7. Feliu va respondre immediatament que no era així i que aquesta iniciativa la va assumir l’anterior secretariat de l’ANC, i no el vigent que ella presideix. D’aquesta manera Feliu es desmarcava de qualsevol indici d’interpretació de la reunió d’aquest dimarts en clau política.

Mediació internacional

La cita va seguir amb normalitat perquè cap dels presents va recollir el guant crític de Feliu i es va mantenir el to, basat en l’explicació de Puigdemont sobre el que exposaria públicament minuts més tard. L’expresident va apuntar alguns detalls, com el fet que la mediació que reclama al PSOE per iniciar la negociació ha de ser de caràcter internacional.