El PSOE veu més a prop la reelecció de Sánchez i es prepara per a una legislatura amb «poques lleis»

Manaure Quintero / Bloomberg

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Els negociadors socialistes continuen fent servir el condicional per parlar de la investidura de Pedro Sánchez. «No sabem com acabaran les converses», admeten. Però cada vegada són més optimistes. També amb Junts per Catalunya, el partit en teoria menys propens a donar suport a la reelecció del president del Govern en funcions, amb què el PSOE, al costat de Sumar, ha iniciat una negociació a diverses bandes que també inclou ERC, Bildu, el PNB i el BNG. 

Tot just celebrar-se les eleccions generals del 23 de juliol, els socialistes estaven exultants pel fracàs del PP i Vox a l’hora d’aconseguir una majoria absoluta, però es mostraven dividits sobre el que passaria a partir de llavors. Hi havia els que creien que Sánchez seria reelegit, perquè ningú tret de la dreta i la ultradreta es volia exposar a una repetició dels comicis, i els que, sobretot al PSC, coneixien més de prop Junts i anticipaven que la formació de Carles Puigdemont no col·laboraria en la investidura. Però ara, després del pacte que va permetre l’elecció deFrancina Armengol com a presidenta del Congrés, fins i tot aquests es mostren esperançats. 

«Puigdemont ha de decidir si vol ser important i influir en la política espanyola només fins a la investidura o durant tota la legislatura. Creiem que ha entès que li convé molt més el segon», assenyala un alt càrrec del socialisme català. Els negociadors del PSOE (fonamentalment el ministre de Presidència, Félix Bolaños; la titular d’Hisenda, María Jesús Montero, i el secretari d’Organització del partit, Santos Cerdán) no van tractar directament amb l’expresident de la Generalitat durant les negociacions del Congrés. Però no tenen cap dubte que la «decisió última» de recolzar Armengol, a canvi de diverses comissions d’investigació i l’impuls de la llengua catalana a la UE i l’Estat, va ser de Puigdemont. I així continuarà sent si finalment Sánchez és reelegit. 

L’aposta normativa

Tot, expliquen els socialistes, passa per l’expresident, que el 2017 va fixar la seva residència a Bèlgica per no ser jutjat davant el Tribunal Suprem pel referèndum independentista de l’1-O. En aquest sentit, anticipen que l’actual legislatura, en el cas que arrenqui, i aposten que arrencarà, no servirà per aprovar moltes lleis.  

«Seran molt poques», assenyalen a la direcció socialista. Tret de la col·laboració del PP i Vox, que no s’espera, totes les iniciatives legislatives necessitaran Junts, una cosa que complicarà la consecució d’acords. No tant per als Pressupostos Generals de l’Estat («allà, al cap i a la fi, es tracta de diners», expliquen les mateixes fonts) com per a la resta de projectes. En la legislatura passada, el Govern de coalició va treure pit de la seva voluminosa producció normativa. Hi va haver 215 iniciatives aprovades: 118 lleis, 96 reials decrets i un reial decret legislatiu. Les perspectives entre els col·laboradors de Sánchez no contemplen ni de bon tros un balanç similar en els pròxims anys. 

El mateix líder del PSOE és conscient d’aquest escenari, i així ho va transmetre a l’executiva que el seu partit va celebrar l’endemà de les eleccions generals. Però en l’entorn del cap de l’Executiu en funcions rebaixen la importància de la seva menor capacitat per tirar endavant lleis. Les reformes més importants, asseguren, ja es van portar a terme en l’anterior mandat, tant en el pla econòmic, amb la reforma laboral, la pujada del salari mínim i la reforma de les pensions, com en el social, a través d’iniciatives com la d’eutanàsia, la ‘llei trans’ i la reforma de l’avortament. Ara es tractaria de «consolidar» el camí ja iniciat. 

L’amnistia

Però aquesta serà la següent pantalla. De moment, el PSOE està abocat a aconseguir la reelecció del president en funcions. Davant el relat de Puigdemont, que dijous va assegurar que no hi havia «cap negociació en marxa amb ningú», tot i que sí que va admetre un «diàleg», fonts socialistes al corrent de les converses assenyalen que aquestes continuen avançant. 

Notícies relacionades

Sánchez, de fet, es va mostrar molt optimista davant els membres de la seva executiva dimecres, dia de la seva reunió amb Alberto Núñez Feijóo al Congrés dels Diputats. Després d’explicar la trobada amb el líder del PP, que es dirigeix inexorablement al fracàs en el debat d’investidura que se celebrarà els pròxims 26 i 27 de setembre, el cap de l’Executiu va transmetre, segons fonts socialistes presents en la cita, seguretat en l’èxit de la seva candidatura, que serà oficial una vegada Feijóo obtingui 178 vots en contra i 172 a favor. 

El diàleg amb ERC i Junts bascula sobre la despenalització del procés, amb els socialistes obrint la porta a una possible amnistia i evitant assenyalar, a diferència del que deien fa un parell d’anys, que alguna cosa així seria inconstitucional. Els col·laboradors de Sánchez ja estan buscant fórmules, però no volen donar detalls dins d’una negociació marcada per l’absoluta discreció. Només impedint filtracions, diuen, podran arribar a un pacte amb Junts.