Sánchez aprofitarà la cita amb Feijóo per censurar el «paperot» de la seva investidura
3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo es reuniran dimecres a les 10 del matí al Congrés dels Diputats. No és una cita còmoda per a cap dels dos dirigents. El líder del PP, que va ser designat pel Rei candidat a la investidura i és qui ha promogut la trobada, demanarà el secretari general del PSOE que li permeti governar, respectant un criteri de la llista més votada, que els populars no s’han aplicat en diverses autonomies i ajuntaments. El president del Govern en funcions, que espera el seu torn una vegada Feijóo comprovi que només té 172 vots a favor davant 178 en contra, vol aprofitar per remarcar-li aquesta «incoherència», al mateix temps que li censurarà que hagi sol·licitat al cap de l’Estat ser l’aspirant, fent que Espanya «perdi un mes» amb el seu «paperot». 

El debat en el qual el líder del PP demanarà el suport del Congrés dels Diputats se celebrarà el 27 i 28 de setembre. Els socialistes no acaben d’entendre per què Feijóo va demanar a la presidenta de la Cambra baixa, Francina Armengol, un mes per negociar, quan sap que totes les portes a què trucarà estaran tancades. Tret de Vox, UPN i Coalició Canària, ningú es planteja facilitar la seva arribada a la Moncloa

Sens dubte, no el PSOE. Després de la reunió del Consell de Ministres, la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, ha carregat aquest dimarts contra l’«actitud dilatòria» del líder del PP. «No sabem per què, però ha demanat un mes sabent que perdrà, que va a una investidura fallida. ¿Per a què fer-nos perdre el temps als espanyols? És un paperot, per tot el folklore al voltant d’aquesta. Està mentint als espanyols i ens està fent perdre el temps», ha assenyalat Rodríguez.

Tot i així, el PSOE s’esforça perquè les seves crítiques a Feijóo no acabin esquitxant també Felip VI, que al cap i a la fi va ser qui el va nomenar aspirant després que el líder del PP l’hi demanés, argumentant que va ser el cap de llista més votat en les recents eleccions generals. «El Govern respecta l’encàrrec del cap de l’Estat i el tràmit constitucional. Però això no impedeix que remarquem que qui assumeix aquesta investidura sabent que perdrà està fent perdre un mes a Espanya», ha dit la portaveu del Govern. 

Les apel·lacions al transfuguisme

Aquest serà el principal missatge de Sánchez a Feijóo, però n’hi haurà més. En l’entorn del president del Govern en funcions molesta especialment l’estratègia del PP destinada a encoratjar el transfuguisme entre els diputats socialistes per garantir-se la investidura. No tant perquè temin que algun dels seus parlamentaris hagi de fer una cosa així («això és impossible», assenyalen en la direcció del PSOE), sinó per la falta de «respecte» a la «democràcia» i al partit que lidera Sánchez. Serà un assumpte en el qual el cap de l’Executiu s’aturarà, expliquen a la Moncloa. 

També en la insistència de Feijóo per reunir-se ara, quan va curtcircuitar la negociació per renovar el caducat Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Però Sánchez, defensen en el seu entorn, no és com el líder del PP. Per això no va dubtar a atendre la sol·licitud dels populars per fer una reunió. «El president assumeix aquesta trobada amb absolut respecte institucional i normalitat democràtica», ha dit Rodríguez. 

I finalment, el cap de l’Executiu en funcions transmetrà al seu principal adversari que no té cap sentit demanar-li el seu suport quan l’eix central de la seva campanya va ser la «derogació del sanchisme». «El projecte derogatori va ser rebutjat per una majoria social a les urnes el 23 de juliol», ha assenyalat la portaveu del Govern. 

Per això els socialistes consideren que Feijóo no s’hauria d’haver postulat per a una investidura. Les seves possibilitats d’atraure el PNB, Junts per Catalunya o ERC, partits als quals apel·la el PP aquests dies, és nul·la. «El Govern el que vol és conformar un Govern progressista que doni resposta al que van expressar les urnes (...). Nosaltres ara mateix no tenim majoria, però sí la capacitat de treballar per aconseguir-la», ha conclòs Rodríguez. 

Però aquí, malgrat que asseguren no comprendre Feijóo, els socialistes sí que veuen una cosa positiva en el seu intent d’investidura. Els permet avançar en les converses ja iniciades amb el sobiranisme català i basc, alhora que legitima la seva actitud dialogant amb el partit de Carles Puigdemont, perquè els populars també han volgut transitar aquell pont. 

Notícies relacionades