Sumar reivindica la via de l’amnistia: «Té encaix constitucional»
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Mentre que Alberto Núñez Feijóo no cessa en els intents de ser investit president del Govern, malgrat que ningú vol seure amb ell a negociar els quatre suports que li falten, Pedro Sánchez ha de continuar la tasca per construir una xarxa d’aliances que li permeti revalidar el mandat. En el cor d’aquestes converses, sobretot amb ERC i Junts, hi ha la negociació d’una amnistia. Els socialistes ja estan explorant vies per despenalitzar el conflicte català i, alhora, Sumar, els seus socis principals, reivindiquen que l’amnistia seria un camí que entra dins de la Constitució.

Aquest dijous a primera hora, el portaveu de la formació liderada per Yolanda Díaz, Ernest Urtasun, ha assegurat a RNE que l’aprovació d’una llei d’amnistia, com reclamen els dos partits independentistes catalans, «té encaix constitucional». No només això, sinó que, a més, és «la via més ràpida». Si al principi els dirigents de Sumar evitaven pronunciar-se a favor o en contra d’aquesta mesura, ara són meridianament clars. Urtasun ha assegurat que «pot tirar endavant i ara el que s’ha de fer és posar-se a treballar».

Sobre l’article 62 de la Constitució, en què s’estableix que el Rei és qui «exerceix el dret de gràcia d’acord amb la llei» i en què es detalla que «no podrà autoritzar indults generals», Urtasun ha asseverat que en cap cas es tracta d’un «indult generalitzat», sinó que el que es busca és «superar els efectes penals d’un conflicte polític per tornar-lo a la política i que sigui la política la que pugui gestionar-lo». En aquest sentit, ha reivindicat que és la via «més ràpida i completa». Fins i tot, ha dit que també es veuria beneficiat d’aquesta norma l’expresident Carles Puigdemont.

El grup d’estudi

Notícies relacionades

A més, Sumar ha constituït un grup compost per una vintena de juristes experts per analitzar totes les possibles vies i les conseqüències. Aquest grup està liderat pel dirigent d’En Comú Podem, Jaume Asens, que també va ser el designat per Díaz per encapçalar les converses amb ERC i Junts.

La claredat amb què parlen a Sumar contrasta amb la prudència del PSOE. El mateix Sánchez, quan li van preguntar per aquesta qüestió dimarts, va evitar pronunciar-se de manera precisa. Sense voler entrar en si una amnistia en sentit estricte aniria en contra de la Carta Magna, perquè no és a ell a qui «correspon dir el que és constitucional o no».