ERC anuncia un acord amb el PSOE per a la Mesa del Congrés

DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

ERC ha anunciat aquest dijous que ha arribat a un acord amb el PSOE per donar suport als candidats socialistes. «Aquest acord conté les tres condicions que ERC havia plantejat com a imprescindibles per atorgar els seus vots», ha dit el portaveu de la formació al Congrés, Gabriel Rufián. La primera és «garantir l’ús del català i d’altres llengües oficials en sessions plenàries»; després, activar una comissió sobre l’ús de Pegasus, i finalment, continuar la desjudicialització del conflicte català.

Rufián ha recalcat que aquesta entesa només afecta la Mesa del Congrés dels Diputats i que no té res a veure amb una hipotètica investidura de Pedro Sánchez. El portaveu d’ERC ha assenyalat que «sempre aprofitarà qualsevol oportunitat per poder avançar tant en l’agenda social com en l’agenda nacional», i que la negociació per fer el líder del PSOE una altra vegada president serà «molt més complicada».

D’aquesta manera, el PSOE s’acosta a la majoria necessària per aconseguir una majoria progressista en la Mesa del Congrés. La intenció dels socialistes és que l’expresidenta de les Balears, Francina Armengol, sigui elegida presidenta del Congrés. Per a això necessita superar els 171 escons que té el bloc del PP-Vox-UPN. Sánchez compta amb els 121 diputats del PSOE i els de Sumar (31), ERC (7), EH Bildu (6), el PNB (5) i el BNG (1). En total, 171 suports. Tot queda així en mans de Junts, que aquest matí ha anunciat un principi d’acord, però que encara no està tancat.

Les condicions d’ERC

Notícies relacionades

L’acord tancat entre ERC i el PSOE inclou «una llei orgànica perquè el català sigui llengua plenament oficial en totes les institucions de l’Estat». «Corregim, per tant, una anomalia», ha sentenciat Rufián. Però aquest no és l’únic assumpte; el portaveu republicà ha anunciat que «qualsevol ciutadà es pugui dirigir a l’Administració en qualsevol d’aquestes llengües». Així, ha apuntat que això inclourà un pressupost especial per reforçar la justícia en aquest aspecte.

D’altra banda, la creació d’una comissió d’investigació sobre el cas Catalangate, d’espionatge polític amb Pegasus, una cosa que també ha reclamat Junts aquest matí. Finalment, en el comunicat enviat per ERC després de segellar l’acord amb el PSOE s’estableix que l’Estat «es compromet amb el fi de la repressió relacionada amb l’1-O contra l’independentisme per les ‘vies legals necessàries’», sense més concreció. Rufián tampoc ha aclarit res més.