Formació militar

Toc de diana a les 6.30 i de silenci a les 23.00 hores: així serà el dia a dia de la princesa Elionor en l’acadèmia militar

L’hereva del tron compartirà habitació amb fins a dotze alumnes, el menú és únic per a tothom i podrà sortir els caps de setmana

5
Es llegeix en minuts

Cambres compartides, intensa activitat física i d’estudi i horari des de la diana que marca l’alba a les 6.30 fins al silenci a les 23.00 hores; així serà el dia a dia de la princesa Elionor en l’Acadèmia Militar General de Saragossa (AGM), on començarà la seva formació militar.

En vigílies d’aquest important pas, l’acadèmia ha obert les seves portes per mostrar les seves instal·lacions i donar la benvinguda a aquesta nova etapa en la vida de la princesa.

La primogènita dels Reis s’incorporarà demà dijous al centre militar de Saragossa entre les 10.00 i les 12.00 junt amb 612 cadets més (140 són dones) i formarà part del I Batalló de Cadets.

La podran acompanyar els Reis i la seva germana, la infanta Sofia, al permetre-se fins a quatre de familiars, que tenen l’opció de visitar les instal·lacions del centre durant una hora i mitja. Començament d’una nova etapa

D’aquesta manera començarà una nova pàgina en la seva trajectòria institucional com a hereva al tron amb el seu ingrés a l’Acadèmia General Militar (AGM) de Saragossa per començar la seva formació militar, que es prolongarà durant tres anys.

Rere els passos del seu pare i el seu avi

La princesa d’Astúries emula els passos que van fer el seu pare, Felip VI, i el seu avi, Joan Carles I, que també van començar a Saragossa la seva singladura castrense després de concloure els seus estudis de batxillerat. De fet, una de les primeres coses que trobarà la dama cadet Borbó a l’entrar a les instal·lacions de l’AGM serà una fotografia del seu pare, que simbolitza el seu compromís amb la institució.

La princesa trepitjarà per primera vegada l’acadèmia amb indumentària civil, «evitant el xandall, els pantalons curts i calçat de platja», i sense gaire equipatge, ja que immediatament se li entregarà la roba militar que farà servir mentre sigui al centre, com estableix el catàleg de normes d’acollida.

En les dues primeres setmanes, abordarà la fase d’«acollida, orientació i adaptació a la vida militar», en la qual els cadets són allotjats a les cambres, passen per la perruqueria, se’ls entrega l’equip militar bàsic i reben les primeres sessions d’instrucció i desfilada.

Conclosa aquesta etapa de benvinguda, es desenvoluparà la de «formació militar bàsica», que arrenca el 31 d’agost i l’1 de setembre amb un examen de nivell, també d’anglès.

Fins al 10 de setembre, tindrà lloc la fase d’instrucció i ensinistrament, i nou dies després, l’entrega de sabres, que simbolitza l’obtenció del títol de dama cadet per part de la princesa, que el rebrà de mans d’una alumna de segon any i que formalitza el començament del curs.

El 7 d’octubre, jurarà bandera junt amb els nous cadets, i l’endemà, passarà a integrar-se als alumnes de segon curs. Rutina diària estricta

Toc de diana i silenci

La jornada habitual a ‘la General’, com es coneix popularment l’acadèmia, s’inicia a les 6.30 hores amb el toc de diana, i després té lloc l’esmorzar. Les classes comencen a les 7.45 hores, incloent-hi formació teòrica i formació física. A partir de les 14.00 hores, s’obre el menjador.

Està dividit en diverses zones, segons el curs dels alumnes. La dels de primer, per exemple, té capacitat per a 680 comensals, i la dels de segon, per a 480, tot i que no solen coincidir tots alhora. Posseeix un sistema d’autoservei, amb menú únic per a tothom, que consisteix en un primer i segon plat, i sí que poden triar les postres, que inclouen lactis i fruites. Es fan adaptacions, amb una zona de cuina reservada, per a celíacs i persones amb intoleràncies alimentàries.

A la tarda, els alumnes tenen activitats i hores d’estudi, i també disposen de temps lliure. El sopar comença a les 20.00 hores, hi ha control nocturn a les 22.30 hores i toc de silenci a les 23.00 hores, tot i que es pot estudiar a la nit, bé sigui a les habitacions o a les aules.

Per al seu esbarjo i descans, els alumnes posseeixen un casino per a cadets, on tenen zona de televisió, de música i de cafeteria. A més, una vegada es produeixi la jura de bandera –prevista per al 7 d’octubre–, poden sortir a la tarda, tot i que habitualment no ho fan, ja que el programa acadèmic és intens i prioritari, segons han indicat responsables d’aquest centre de formació militar.

Caps de setmana

Els caps de setmana també poden anar-se’n, a partir de les 12.00 hores, tant el dissabte com el diumenge, en el cas dels alumnes de primer curs, si bé a partir del segon quadrimestre, si han aprovat el 60% de les assignatures militars, ho poden fer des del divendres, a les 14.00 hores.

L’horari general diari varia en cas que els alumnes estiguin en un període d’instrucció nocturna o participin en activitats que no permetin el seu compliment.

«Decòrum i correcció»

El reglament fa especial recalcament en l’aspecte físic i en la necessitat d’«aplicar sempre els ideals de decòrum i correcció, encara que es vesteixi de paisà».

Les dames cadet amb melena, com el cas de la princesa, l’han de portar recollida amb un monyo en les formacions i en moments d’especial rellevància, i en les activitats esportives s’autoritza pentinar-se en cua o en trena, sempre que la longitud no sobrepassi l’axil·la.

A l’hereva al tron se li entregarà el primer dia «el decàleg del cadet», una mena de guia moral que haurà de memoritzar i marcarà la seva manera de procedir durant la carrera militar.

Entre els seus manaments, «ser voluntari per a tot sacrifici», «tenir amor a la responsabilitat i decisió per resoldre’l» o «no murmurar mai, ni tolerar-ho». Preparació física, estudi i oci

Piscina olímpica i sala de musculació

En l’àmbit de la preparació física, l’acadèmia compta amb una piscina olímpica i una sala de musculació.

Notícies relacionades

Més enllà de l’activitat física, també hi ha espai per a l’estudi. Les aules de l’acadèmia mantenen l’essència de la tradició al conservar les pissarres clàssiques, però també s’integren a l’era moderna amb ordinadors i recursos tecnològics.

L’AGM de Saragossa, a més de les instal·lacions essencials, ofereix amb un ventall d’oportunitats d’oci: des d’un camp de futbol fins a una sala d’actuacions que formen al complet una ciutat militar en si mateixa.