Conflicte competencial

El Parlament votarà l’1 de setembre si recorre la llei estatal de vivenda al TC

El Consell de Garanties Estatutàries conclou que els articles que regulen el límit dels lloguers i les zones tensades vulneren competències autonòmiques

El Parlament votarà l’1 de setembre si recorre la llei estatal de vivenda al TC
2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El Parlament celebrarà l’1 de setembre un ple per votar si recorre vuit articles i tres disposicions de la llei estatal de vivenda davant el Tribunal Constitucional després que el Consell de Garanties Estatutàries hagi conclòs que vulneren la competència exclusiva de la Generalitat en aquesta matèria que fixa l’Estatut. La proposta, que afecta els apartats que fan referència al límit del preu dels lloguers i la declaració de zones tensades, ha sigut impulsada per Junts i serà sotmesa a valoració de la majoria de la Cambra.

El PSC, ERC i els Comuns s’hauran de pronunciar sobre una norma que van aprovar conjuntament al Congrés també amb el suport de Bildu a finals d’abril, mentre que els postconvergents hi van votar en contra, com el PNB, el PDECat, la CUP i Coalició Canària, argumentant que envaïa competències autonòmiques. Al bloc del ‘no’ també s’hi van situar el PP, Vox i Cs. Consultats per EL PERIÓDICO, el grup de Salvador Illa ja avança que hi votarà en contra, mentre que els republicans s’estan mirant l’informe per prendre una decisió i En Comú Podem ajorna la qüestió fins a pocs dies abans del ple.

El dictamen del CGE, que és preceptiu, va ser sol·licitat per Junts a principis de juliol al considerar que la llei suposa un «desmantellament» de les normatives vigents a Catalunya, a més d’«ignorar» la regulació sobre vivenda protegida, la determinació de zones tensades, les relacions de consum i la mediació per evitar processos de desallotjament, entre d’altres.

L’informe ha sigut enviat aquest divendres a la institució, motiu pel qual la presidenta, Anna Erra, s’ha afanyat a fixar una data per al ple, que se celebrarà just després de l’aturada estival i en plenes negociacions per la investidura. Els grups estan en aquests moments valorant l’informe, de 179 pàgines, per definir el seu posicionament. En tot cas, podran presentar propostes alternatives a la presentació d’un recurs d’inconstitucionalitat fins a tres dies abans de la sessió agendada.

Notícies relacionades

En concret, el dictamen apunta que els articles 2, 15, 16, 17, 18, 27, 28, 29, les disposicions transitòries primera i segona, i la disposició final setena de la llei col·lideixen amb les competències de la Generalitat i amb el principi d’autonomia financera i l’autonomia de despesa. L’informe compta amb un vot particular presentat per dos dels membres del consell.

Entre aquests articles hi ha els que fan referència al límit de l’increment de preu dels lloguers –un 2% aquest any i un 3% el que ve– així com el que recull la possibilitat de definir zones tensades per aplicar aquests límits. El Govern de Pedro Sánchez i Yolanda Díaz ha convertit la llei de vivenda en un dels vaixell insígnia del projecte, que han reivindicat durant la campanya de les generals.