Després del recompte exterior

El vot de la diputada de Coalició Canària serviria a Sánchez per ser investit sense el suport de Junts

El vot de la diputada de Coalició Canària serviria a Sánchez per ser investit sense el suport de Junts

EFE/Ramón de la Rocha

1
Es llegeix en minuts

El vot de la diputada electa de Coalició Canària al Congrés, Cristina Valido, es pot convertir en clau a la Cambra baixa, ja que serviria al candidat socialista, Pedro Sánchez, per ser investit president sense necessitat d’haver d’aconseguir el suport de Junts i assegurant-se només la seva abstenció.

A falta de la dada oficial de finalització del recompte, tot apunta que l’escrutini general desposseirà el PSOE d’un escó per Madrid en favor del PP; així doncs, finalment els populars tindrien 137 actes davant les 121 amb què es quedarien els socialistes.

Abans d’aquest canvi la suma de PP (136), Vox (33) i Unió del Poble Navarrès (1) es quedava en els 170 escons, mentre que la del bloc de l’esquerra, sense afegir-hi els vots de Junts, arribava als 172, gràcies als 122 que es calculaven per al PSOE més Sumar (31), ERC (7), EH Bildu (6), PNB (5) i BNG (1).

Però després que el PSOE perdés un escó a Madrid, el bloc de l’esquerra amb independentistes i nacionalistes (sense Junts) es quedaria en 171 escons, els mateixos que aconseguiria el bloc de la dreta afegit ja el diputat que guanya el PP.

Ni amb Vox, ni amb Sumar

Des de Coalició Canària han deixat clar que Feijóo, amb el partit del qual governen a l’arxipèlag, no pot comptar amb ells per a una investidura si Vox forma part de l’equació. De la mateixa manera s’han mostrat reticents a facilitar la reedició d’un govern de coalició entre el PSOE i Sumar.

Notícies relacionades

Tot i que els nacionalistes canaris modifiquessin la seva posició al líder del PP no li arribarien els vots perquè davant aquests hipotètics 172 ‘sí’, hi hauria previsiblement els 178 ‘no’ de l’esquerra i totes les formacions nacionals i independentistes, inclosos els de Carles Puigdemont.

No obstant, el vot de Valido sí que permetria a Sánchez ser investit perquè aconseguiria els 172 ‘sí’ (davant els 171 ‘no’ del PP, Vox i UPN); sempre, això sí, que es garantís que Junts no vota en contra de la seva candidatura i opta per l’abstenció.

Temes:

Eleccions