Sense vots en contra

El Congrés aprova el decret que manté la rebaixa de l’IVA i estableix l’oblit oncològic

El Congrés aprova el decret que manté la rebaixa de l’IVA i estableix l’oblit oncològic

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La diputació permanent del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimecres l’últim reial decret de la legislatura. Sense cap vot en contra i només amb l’abstenció de Vox i Ciutadans, ha quedat ratificat el setè paquet de mesures per fer front a la crisi derivada de la guerra d’Ucraïna, en el qual també s’inclouen iniciatives per als afectats per l’erupció del volcà de La Palma, la posada en marxa de nous permisos de cura per als fills o el dret a l’oblit oncològic.

El Govern de coalició ha tancat la legislatura amb una majoria rotunda, a l’aconseguir 53 suports en la diputació permanent (PSOE, Unides Podem, PNB, ERC, Coalició Canària, PRC i Compromís) i només les abstencions de Vox i Ciutadans. El ministre de la presidència, Félix Bolaños, ha posat en relleu que la norma mobilitza 3.800 milions d’euros. Tot i que el text ha rebut nombroses crítiques per la seva gran amplitud, amb més de 200 pàgines, i per tractar temes molt diversos, el Congrés ha acabat per donar-li el vistiplau definitiu.

Les mesures

Entre les més de 200 mesures que s’han inclòs destaca la setena pròrroga del paquet d’ajudes davant la guerra d’Ucraïna, en el qual es recull l’ampliació fins al 31 de desembre de la rebaixa a l’IVA dels aliments bàsics del 4% al 0% i del 10% al 5% dels olis i pastes. També, les ajudes a comunitats autònomes i ajuntaments per bonificar el 30% del transport públic o el descompte de 10 cèntims per litre de gasoil per al transport professional fins al setembre i de 5 cèntims de l’octubre al desembre.

Notícies relacionades

A més, la norma estableix l’oblit oncològic, de tal manera que les persones que hagin superat un càncer i acumulin cinc anys sense recaigudes no hauran d’informar del seu historial oncològic a l’hora de contractar qualsevol producte, financer o no, una de les principals reclamacions de les associacions d’afectats per aquesta malaltia. D’altra banda, es posen en marxa tres nous permisos, dos de retribuïts –un de 5 dies a l’any per a la cura d’un familiar de segon grau i un altre de 4 dies anuals per causa de força major– i un de 8 setmanes per cuidar un menor fins que compleixi 8 anys.

El reial decret, que inclou la transposició de diverses directives europees, també recull la pròrroga del pla de reconstrucció després de l’erupció del volcà a l’illa de La Palma amb moratòries per al pagament de préstecs hipotecaris i no hipotecaris. El que es queda fora és l’ampliació obligatòria de sis mesos dels contractes de lloguer que va aprovar per última vegada el desembre passat.