El Govern remarca que malgrat la patacada l’independentisme continua sent clau per governar Espanya

EFE / Toni Albir

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La polarització de les eleccions, que va causar que molts electors canviessin la seva papereta de l’‘esquerra catalana’ per una de l’‘esquerra espanyola’, segons va explicar Oriol Junqueras, s’ha convertit en el relat oficial republicà per explicar la patacada de diumenge. L’anàlisi es basa en una absència absoluta d’àrnica, és a dir, el reconeixement sense embuts de la pèrdua de vot i d’empenta, però alhora, a destacar que, malgrat totes les penes, «Catalunya té la clau de la governabilitat d’Espanya. Lluny de la irrellevància en la qual voldrien molts l’independentisme, aquest continua sent clau», va asseverar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

Malgrat la caiguda del vot, el Govern no té cap previsió, com ja ha anat afirmant en les últimes setmanes, d’avançar les eleccions. «Catalunya necessita estabilitat i és lluny d’una situació de bloqueig, com demostra el fet que, en aquesta legislatura, precisament, s’han descongelat assumptes com la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals o la Sindicatura de Greuges».

Contra tots

«El Govern seguirà defensant els interessos de Catalunya, davant el nou Govern central, sigui quina sigui la seva composició, sigui davant tots els instruments i mecanismes de l’Estat», va etzibar Plaja, que va dir que considera molt «estrany que Pedro Sánchez no faci moviments valents per seduir l’independentisme». La portaveu va vaticinar una negociació per a l’eventual investidura.

Allò dels ‘instruments de l’Estat’ era, per descomptat, una referència vetllada al fet, per exemple, que 12 hores després del tancament dels col·legis electorals, la fiscalia ordenés al jutge Pablo Llarena la reactivació de l’euroordre de Carles Puigdemont. «Les casualitats no existeixen i suposa una vergonya», va sancionar Plaja. 

Pilotes fora

Notícies relacionades

La portaveu es va escudar en la separació entre Govern i partits per no opinar sobre la possibilitat que Junts no recolzi l’eventual investidura del líder socialista. Tampoc va versar cap opinió sobre l’entrada d’ERC al Govern de la Diputació de Barcelona: «El Govern no ha abordat la qüestió».

Per a l’Executiu, la crida de Pere Aragonès a crear un front comú de l’independentisme, és a dir, que s’estableixin les bases per a un consens estratègic, «té encara més vigència en vista dels resultats de diumenge». Plaja va insistir que el Govern no desistirà en el seu afany d’aconseguir que «els catalans puguin decidir a les urnes el futur polític del país, govern qui governi».