Tribunal

L’Audiència Nacional condemna a 19 anys de presó Villarejo per revelació de secrets i falsedat, però el deslliura del suborn

Rebutja la tesi d’Anticorrupció que els que el contractaven sabien que era policia i que ell va actuar en l’exercici del seu càrrec

1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’Audiència Nacional ha condemnat a 19 anys de presó el comissari José Manuel Villarejo per delictes de revelació de secrets d’empresa en la peça Iron i de particulars en la peça Land, a més de per falsedat en document mercantil, mentre que l’ha absolt de suborn en totes dues i d’extorsió en grau de conspiració en la peça Pintor. 

La sentència, de 351 pàgines, considera que no es pot condemnar per suborn, ja que no es donen els requisits d’aquest tipus penal perquè els actes portats a terme per Villarejo no «els va fer en l’exercici del seu càrrec ni tenien relació amb les seves activitats públiques».

Notícies relacionades

Segons ha informat l’òrgan juridicial, magistrats de la Secció Quarta de la Sala Penal han dictat sentència a les tres primeres peces que s’han jutjat del denominat cas Tàndem, en les quals s’ha investigat la contractació de l’empresa de Villarejo, Cenyt, per efectuar determinats encàrrecs.

En el cas de la peça Iron, s’ha jutjat la contractació de Villarejo per part del bufet d’advocats Herrero & Asociados per obtenir informació d’un despatx de la competència davant la sospita que els havia robat la base de dades. La peça Land s’ha centrat en la contractació de Cenyt per investigar l’entorn de l’amo de PROCISA per mandat d’una de les seves filles, Susana, en el context d’una pugna familiar per l’herència, i en Pintor s’ha indagat sobre el mandat dels germans Fernando i Juan Muñoz Támara a Villarejo per recollir informació d’un antic soci, Mateo Martín Navarro, i l’advocat d’aquest, l’exjutge Francisco Javier Urquía, que els permetés resoldre al seu favor un litigi fiscal. En total, han sigut jutjades 26 persones, a més de Villarejo, i n’és una el seu soci Rafael Redondo, que ha sigut condemnat a 13 anys de presó pels mateixos delictes que el comissari. Nou persones més han sigut condemnades a penes d’entre tres mesos i dos anys de presó, i 16 han sigut absoltes, com la dona de Villarejo, Gema Alcalá, i el seu fill, José Manuel Villarejo Gil, a més dels policies Constancio Riaño i Antonio Bonilla. En el cas d’Enrique García Castaño, se’l va excloure del judici per malaltia.