Mentides i mitges veritats del debat electoral a tres de Sánchez, Abascal i Díaz

José Luis Roca

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El debat a tres que es va celebrar aquest dimecres a RTVE poc va tenir a veure amb el primer cara a cara que van protagonitzar Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo, amb un to més assossegat, amb més propostes i sense tanta interrupció. Tot i així, això no va evitar que Sánchez, Yolanda Díaz i, sobretot, Santiago Abascal posessin sobre la taula dades falses o, com menys, imprecises. Aquí fem un repàs d’algunes de les afirmacions que es van llançar:

La Llei Trans

El líder de Vox, Santiago Abascal, va assegurar que la llei «trans condemnada a la mutilació irreversible i al tractament farmacològic irreversible».

FALS. La llei trans, aprovada el febrer d’aquest any, no regula en cap apartat les operacions ni els tractaments farmacològics. Lluny d’això, la norma permet el canvi de gènere en el Registre Civil sense sotmetre’s a intervencions mèdiques, cosa que suposa un canvi respecte a l’anterior legislació que sí que obligava a haver sigut tractat «mèdicament durant almenys dos anys per acomodar les seves característiques físiques a les corresponents al sexe reclamat». És a dir, tractaments d’hormonació.

Les centrals tèrmiques

«Aquí vostès fan caure les centrals tèrmiques, com la de Carboneras», va afirmar el líder de Vox, Santiago Abascal.

FALS. La central términa de Carboneras sí que serà desmantellada, però no perquè el Govern de coalició hagi decidit fer-la caure. Endesa, propietària de la central, publica en la seva própia pàgina web una nota de premsa sota el titular «Endesa desconnecta la central tèrmica Litoral de Carboneras (Almeria)», en què assenyala que són ells que procedeixen a la desconnexió d’aquesta instal·lació i que «aquesta fita suposa un pas endavant en el procés de transició justa que Endesa està promovent a tot Espanya».

Els treballadors en l’agricultura

«Tenim més treballadors en l’agricultura que mai, 750.000», va asseverar la líder de Sumar, Yolanda Díaz.

FALS. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el primer trimestre dek 2023 hi havia 748.200 persones dedicades a l’agricultura, ramaderia, silvicultura i pesca, cosa que confirma la dada de la vicepresidenta. No obstant, aquesta xifra no és la més alta de la història, com afirma Díaz. En l’últim trimestre del 2021 es van assolir els 840.100 treballadors en aquest sector.

Dones assassinades

«No han aconseguit reduir, amb aquesta llei de violència de gènere, els assassinats de dones», va dir el líder de Vox, Santiago Abascal.

FALS. La llei contra la violència de gènere es va aprovar el 2004. Aquell any van ser assassinades 72 dones, des d’aleshores només en dos anys s’ha superat aquesta xifra, el 2008 amb 76 dones assassinades i el 2010 amb 73 dones assassinades. Des que hi ha el Govern de coalició les xifres han anat descendint: 56 el 2019, 50 el 2020, 49 el 2021, 49 el 2022 i 28 aquest 2023.

L’atur juvenil

«Mai abans havíem tingut tants joves empleats i la taxa d’atur juvenil més baixa», va assegurar el líder del PSOE, Pedro Sánchez.

FALS. Segons l’Enquesta de Població Activa (EPA) elaborada per l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en el primer trimestre del 2023 la taxa d’atur dels joves entre 16 i 19 anys ascendia al 46,91% i la dels joves d’entre 20 a 24 era del 26,73%. Les dues xifres superen les que hi havia en el primer trimestre del 2008, abans de la crisi econòmica. En el primer cas era del 32,82% i en el segon del 17,75%.

La reforma laboral

«Amb una força tan respectable com Bildu vostès han pactat la reforma laboral», va acusar el líder de Vox, Santiago Abascal, a Sánchez i Díaz.

FALS. En la votació de la reforma laboral EH Bildu es va posicionar en el ‘no’, igual que ERC, PNB, Junts, la CUP, BNG, Fòrum Astúries, PP i Vox.

El nombre d’hores treballades

«Hem fet 660 milions d’hores, un 22% més», va afirmar la líder de Sumar, Yolanda Díaz, per replicar unes paraules d’Abascal sobre el fet que els treballadors feien menys hores.

IMPRECÍS. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE) és cert que s’ha incrementat el nombre d’hores treballades i que l’augment és superior fins i tot al 22% que va sostenir Díaz tenint en compte el moment més baix des del començament de la crisi. No obstant, aquestes dades no rebaten l’afirmació d’Abascal ja que el nombre d’hores per treballador ha descendit de 34,6 a 33,6 entre el 2019 i el primer trimestre del 2023.

La pujada de l’SMI

Notícies relacionades

«No han votat a favor del salari mínim interprofessional», li va etzibar la líder de Sumar, Yolanda Díaz, a Abascal.

ENGANYÓS. Les pujades del salari mínim interprofessional no es voten al Congrés dels Diputats. Segons l’article 27 de l’Estatut dels Treballadors és una competència del Govern el fet de fixar «prèvia consulta amb les organitzacions sindicals i associacions empresarials més representatives, anualment, el salari mínim interprofessional».