El Govern tindrà enviats a Irlanda i el Quebec i preveu crear quatre noves ‘ambaixades’ catalanes

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern continuarà ampliant la seva xarxa d’‘ambaixades’ catalanes. L’Executiu de Pere Aragonès té previst nomenar «pròximament» un enviat del Govern a Irlanda, amb l’objectiu d’acabar creant una delegació al país, i un altre al Quebec. Així ho ha pogut avançar EL PERIÓDICO, i ho ha confirmat la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret, en una vista a Roma. Actualment, la Generalitat ja té una oficina que dona cobertura als Estats Units i el Canadà, però ara vol donar un estatus especial al Quebec, on també hi ha un moviment independentista.

A més, el Govern també té plans a mitjà termini, com la creació de tres ‘ambaixades’ més. La d’Irlanda serà la primera, però Serret també té previst obrir noves delegacions de la Generalitat a Àsia meridonal, el sud-est asiàtic i l’Àfrica oriental, tot i que han de concretar-se’n els emplaçaments concrets i el calendari de creació i obertura de les seus.

Així mateix, a les zones que el Govern considera més estratègiques, com la Unió Europea, els Estats Units o l’Àfrica del Nord, també està previst obrir alguna nova oficina o enviar un delegat específic. Per exemple, als Estats Units ja hi ha dues oficines, una a Nova York i una altra a Washington, però se’n podria obrir alguna més en un altre estat del país. No obstant, encara no hi ha concrecions al respecte.

Notícies relacionades

Tot això forma part d’un pla del Govern per als pròxims anys, que també preveu posar a «ple rendiment» la delegació a Colòmbia, anunciada el mes de març passat. De fet, actualment, la Generalitat té 21 delegacions a l’exterior, que donen cobertura a un total de 72 països, tot i que 13 encara no són plenament operatives, per la qual cosa un altre dels objectius a curt termini, abans de l’ampliació, és «reforçar» i «consolidar» les oficines ja obertes.

Aquest anunci del Govern arriba en la recta final de la campanya, concretament, a quatre dies de les eleccions generals, i coincidint amb les amenaces de Vox de tornar a aplicar un 155 a Catalunya. Justament, s’hi ha referit Serret des de Roma, on ha volgut «reivindicar l’acció exterior» del Govern, davant «forces d’extrema dreta reaccionàries» que la tenen «en el punt de mira». Així, ha defensat que cinc anys després del 155, la Generalitat «ha doblat la seva presència» a l’exterior i ha anunciat que el seu objectiu és «continuar consolidant-la, reforçant-la i ampliant-la».