Sondeig de les eleccions generals: els votants del PSOE i Sumar s’obren a investir Feijóo per evitar que pacti amb Vox
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

El 24 de juliol començarà amb tota probabilitat una nova batalla política: la investidura del pròxim president del Govern. O, el que és el mateix, el ball dels pactes. En el debat cara a cara, Alberto Núñez Feijóo va oferir a Pedro Sánchez un acord perquè el PSOE li faciliti la investidura si el candidat del PP guanya, amb la garantia que els populars faran el mateix si vencen els socialistes. Va quedar en paper mullat, però a la majoria dels espanyols no els sembla tan mala idea. Segons l’enquesta preelectoral del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a Prensa Ibérica, els espanyols (entre aquests, la majoria de votants del PSOE i Sumar) prefereixen abans que s’entenguin Feijóo i Sánchez que una aliança entre el PP i Vox, tot i que l’aposta majoritària continua sent la reedició de l’actual coalició de govern.

El 37,8% dels espanyols aposten per un Govern del PSOE i Sumar, sis punts més que quan es van convocar les eleccions. De fet, en l’anterior sondeig del GESOP, el pacte d’esquerres i la gran coalició PP-PSOE estaven en empat tècnic, però ara els partidaris de l’entesa entre els populars i socialistes (28,7%) han retrocedit tres punts. No obstant, continuen sent més que els que advoquen per l’acord entre el PP i Vox (21,2%), que també han baixat un punt i mig des de principis de juny.

No obstant, la majoria de votants del PP sí que prefereixen que Feijóo s’entengui amb Abascal (54,8%) abans que amb Sánchez (37,3%). Aquesta coalició consigna més suport entre els electors més joves que entre els més grans, tot i que totes les franges d’edat aposten primer per l’aliança d’esquerres i després per la gran coalició PP-PSOE.

Notícies relacionades

Feijóo no deixa d’emplaçar el PSOE durant la campanya a facilitar-li la investidura si tant el preocupa que Vox sigui l’àrbitre del tauler polític. En efecte, el 53,4% dels espanyols preferirien que els socialistes ajudessin el PP per salvar-lo de les xarxes de l’extrema dreta, enfront un 30,2% que rebutja aquesta possibilitat. Però és que la meitat dels votants del PSOE (51,8%) i la meitat dels electors de Sumar (52,2%) acceptarien investir Feijóo per esquivar Vox. Amb tot, al 35% d’electors socialistes i al 43% de votants de Sumar no els agrada la idea. Quant als afins al PP, 6 de cada 10 prefereixen entendre’s amb el PSOE i 1 de cada 4 aposten per Vox.

Tot i que no genera tants anticossos, la possibilitat que Sumar continuï al Govern fa que el 46,5% dels espanyols prefereixin que el PP investeixi Sánchez si aquest guanya per impedir un pacte amb Yolanda Díaz. Un 35,4% dels entrevistats rebutgen aquesta opció, que, en canvi, sí que agrada a la meitat de votants del PSOE (49,7%), partidaris de trucar a la porta de Feijóo abans que a la de Díaz. Tres de cada 10 electors socialistes sí que prefereixen Sumar. En l’electorat del PP, el 57,3% estarien d’acord d’ajudar Sánchez si guanya les eleccions, enfront el 32,3% que donarien un cop de porta a l’actual president.

Fitxa tècnica

-Empresa responsable: GESOP.

-Tècnica d’investigació: entrevistes telefòniques.

-Àmbit de l’estudi: Espanya.

-Població objectiu: majors d’edat amb dret a vot.

-Dimensió de la mostra: de 900 a 1.200 entrevistes, a raó de 300 a 400 al dia.

-Tipus de mostreig: proporcional per comunitat autònoma i dimensió de municipi. Selecció de la persona a entrevistar segons quotes creuades de sexe i edat.

-Marge d’error: ± 3,3% sota el supòsit de m. a. s. en universos infinits, màxima indeterminació estadística (p = q = 0,5) i un nivell de confiança del 95,0%. Si s’apliquen filtres, la mostra es redueix i augmenta l’error.

-Treball de camp: del 13 al 15 de juliol del 2023.