Míting a Amer

Junts fia el 23J a l’«efecte Puigdemont» i entra en el cos a cos amb ERC i el PSC

Junts fia el 23J a l’«efecte Puigdemont» i entra en el cos a cos amb ERC i el PSC

Nico Tomás / ACN

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Junts torna a jugar la carta del «president legítim». Ho van fer en les eleccions del 2017 amb el missatge de «perquè torni el president, cal votar el president». Ho van repetir en tots el comicis que van venir després –les generals i europees del 2019 i també les catalanes del 2021, en què va ser candidat virtual. I ho han tornat a fer aquest diumenge, des d’Amer, el poble natal de l’expresident Carles Puigdemont, on els postconvergents han decidit celebrar el míting central de campanya.

En una aparició per videoconferència, en la qual ha sigut àmpliament victorejat a crits de president, Puigdemont s’ha adreçat als abstencionistes, a qui ha volgut avisar que Catalunya no es defensa «amb les mans a les butxaques». Així, per contrarestar aquells que defensen que els independentistes no tenen res a fer al Congrés dels Diputats, Puigdemont ha justificat que és necessari ser «a totes les trinxeres» i, malgrat la clatellada del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) aixecant-li la immunitat europarlamentària, ha assegurat que «mai claudicarà» en defensa de la independència.

En la recta final de la campanya, Junts ho torna a fiar tot a l’«efecte Puigdemont» per intentar seduir els independentistes «enfadats» que tenen previst abstenir-se en aquests comicis i que el partit calcula que els pot fer mal el pròxim 23 de juliol.

Tot i que la ubicació del míting ja era una clara declaració d’intencions, ho ha fet explícit el secretari general del partit, Jordi Turull, que intentant tocar la fibra, ha demanat als que «tenen dubtes d’anar a votar» que ho facin «en nom de Puigdemont, que voldria votar i no pot». Segons Turull, no tenir un bon nombre de diputats catalans a Madrid, és donar-los «barra lliure».

Contra la taula de diàleg d’ERC

En la recta final de la campanya, Junts, a més de fer crides als abstencionistes, entrarà fins i tot més en el cos a cos amb ERC, amb el qual en els últims dies ja ha augmentat l’hostilitat. Avui ho ha fet Puigdemont, que els ha acusat de buscar «aplaudiments fora de casa» i intentar «caure bé» a Madrid, i ho ha repetit Turull, acusant-los de votar «lleis amb la bandera progressista, però que treuen competències».

No obstant, qui ho ha fet amb més contundència ha sigut el cap de llista al Senat, Toni Castellà. El també líder de Demòcrates, que va en coalició amb Junts, ha assegurat que la taula de diàleg ha sigut «un cavall de Troia» que «només ha provocat repressió, pèrdua de competències i blanqueig dels espanyols». «Gabriel Rufián, t’han pres el pèl, ho has perdut tot», ha arribat a dir Castellà, qui ha assegurat que ERC «no es mereix que el lideri qui el lidera». 

«No investirem cap president»

A més, amb el Monestir de Santa Maria d’Amer de fons, Junts també ha llançat múltiples missatges contra el PSOE. De fet, aquest serà un altre dels objectius dels pròxims cinc dies de campanya: intentar torpedinar la possibilitat que alguns independentistes acabin escollint la papereta del PSOE per contrarestar un possible vot del PP i Vox. I una de les veus que ho ha fet amb més contundència ha sigut la líder de Junts, Laura Borràs.

Notícies relacionades

Malgrat admetre que les formes són diferents, Borràs ha assegurat que el PP vol «envestir contra la llengua, la cultura i les aspiracions democràtiques de Catalunya», però que el PSOE vol «que ens rendim». Per aquesta raó, ha avisat que Junts no es presenta a aquestes eleccions per «investir cap president espanyol». «La qüestió no és investir o no investir, la qüestió és avançar cap a la independència», ha advertit.

També ho han fet els caps de llistes de les quatre províncies catalanes, encapçalades per Míriam Nogueras, que ha assegurat que «quan es tracta de Catalunya, les esquerres espanyoles pacten». Així, ha recordat la unió del PSC, els Comuns i el PP per noquejar la investidura de Xavier Trias a l’Ajuntament de Barcelona o que el 2017 l’aplicació del 155 va ser votada tant pel PP com pel PSOE.