A la Moncloa

Sánchez es compromet amb Boric a intentar tancar aquest semestre el nou acord entre la UE i Xile

«Creiem que Europa i l’Amèrica Llatina i el Carib estan cridades a mantenir una relació estratègica de la qual les dues regions podem mútuament sortir reforçades», assenyala el president del Govern

Sánchez es compromet amb Boric a intentar tancar aquest semestre el nou acord entre la UE i Xile
3
Es llegeix en minuts

El cap del Govern, Pedro Sánchez, s’ha compromès aquest divendres davant el president de Xile, Gabriel Boric, a intentar tancar durant el semestre de presidència espanyola del Consell de la UE l’actualització de l’acord existent entre la Unió Europea i Xile.

Sánchez ha expressat aquest compromís en la reunió que tots dos han mantingut al palau de la Moncloa amb motiu de la visita de Boric a Espanya, durant la qual serà també rebut pel Rei.

La trobada s’ha celebrat tres dies abans que comenci a Brussel·les la cimera UE-CELAC (que engloba els països d’Amèrica Llatina i del Carib), un esdeveniment que ha situat entre les seves prioritats la presidència rotatòria espanyola del Consell de la UE.

Una cimera que, en una compareixença conjunta amb Boric al final de la reunió, Sánchez ha considerat que és molt important per donar un impuls a la relació entre les dues regions.

«Creiem que Europa i l’Amèrica Llatina i el Carib estan cridades a mantenir una relació estratègica de la qual les dues regions podem mútuament sortir reforçades», ha afegit abans d’agrair la presència a la cimera de Brussel·les de Boric i recalcar que va tenir una participació molt notable de caps d’Estat i de Govern tant de la UE com de la CELAC.

Una cita que ha afirmat que suposarà «un punt d’inflexió» en els vincles entre les dues regions perquè s’adoptaran decisions com l’establiment d’un mecanisme de diàleg i de consulta permanent a diferents nivells i es donarà un impuls polític per tancar acords comercials pendents.

Ha sigut en aquest context quan ha recordat que la UE i Xile treballen en l’actualització de l’acord existent entre tots dos i ha remarcat que Espanya ho està posant tot de la seva part perquè es tanqui durant aquest semestre de presidència del Consell de la UE.

Orgull per a Xile

Boric ha agraït aquest compromís per actualitzar un acord que ha afirmat que és molt important i un orgull per al seu país, perquè és dels pocs que el tenen amb la Unió Europea.

«Sota el lideratge de Pedro Sánchez, les relacions entre Europa i Amèrica Llatina s’han aprofundit», i ha considerat que l’enfortiment dels vincles entre regions, tot i que estiguin molt allunyades, és important davant el risc que pateixen la democràcia, els drets humans i el dret internacional amb actituds com la «il·legítima» invasió d’Ucraïna per part de Rússia.

El cap del Govern ha agraït al president xilè el seu «compromís permanent amb la pau, la democràcia, la llibertat, la defensa dels principis de les Nacions Unides» i la seva defensa del multilateralisme.

Sánchez també ha destacat la cooperació del país llatinoamericà en afers com el desenvolupament de matèries primeres, especialment el liti, i l’impuls de projectes conjunts de transformació ecològica i d’hidrogen verd.

Reindustrialització de Xile

A més, s’ha referit al procés de reindustrialització de Xile per traslladar a Boric el desig d’Espanya de col·laborar oferint assistència tècnica i la seva experiència des del punt de vista regulatori, i ha destacat l’interès d’empreses espanyoles que són a l’avantguarda en aquest àmbit.

El president xilè ha ressaltat, per la seva banda, la notable relació comercial entre els dos països i que Espanya sigui el tercer inversor europeu a Xile, i ha expressat el seu desig que aquesta relació continuï creixent.

I no només en l’intercanvi de matèries primeres, sinó també en transferència tecnològica, en coneixement i en cultura.

Sánchez ha recordat que Xile és un dels sis països d’Amèrica Llatina amb els quals Espanya manté una relació estratègica, i en aquest marc ha situat els acords firmats aquest divendres a Madrid.

Notícies relacionades

Acords per rellançar les consultes polítiques i cooperar en matèria audiovisual, memòria democràtica i ciberseguretat.

Boric s’ha referit a la memòria democràtica per recordar que aquest any es complirà el 50è aniversari del cop d’Estat al seu país que va enderrocar el president Salvador Allende, una fita que ha assenyalat que els insta a valorar més la democràcia i les seves institucions.