El diputat de Vox en la Diputació de Barcelona està imputat per un atac a un centre de menors

ANNA MAS

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El dirigent de Vox que avui ha pres possessió en el ple de constitució de la Diputació de Barcelona, Jordi Albert de la Fuente, està imputat per un atac xenòfob a un centre de menors migrats al Maresme el 2019, un cas pel qual la fiscalia li demanados anys i dos mesos de presói que està pendent de judici. De la Fuente, que és regidor de Sant Adrià de Besòs des de les últimes eleccions municipals i vicesecretari d’organització del partit d’extrema dreta a Barcelona, va participar en una manifestació en contra dels joves acollits i, segons el ministeri fiscal, va mirar d’assaltar el centre al crit, amb el megàfon a la mà, de «moros de merda», «us matarem» o «cremarem l’alberg».

Per aquesta causa estan imputats un total de set ultres que, amb altres persones, també van llançar «nombroses pedres i altres objectes contundents de forma violenta» contra els menors, el personal de l’alberg i els policies uniformats. Fins el 28 de maig passat no havia ostentat cap càrrec públic i, des d’avui, és també diputat en la tercera institució de Catalunya, en què el salari mensual d’un membre de l’oposició amb dedicació exclusiva és de 4.263,96 euros més les indemnitzacions per assistència als plens –954,82 euros– i comissions –438,10 euros–.

De la Fuente es va presentar a les eleccions catalanes l’any 2010 per Moviment Social Republicà (MSR), un partit neonazi negacionista de l’Holocaust que es va dissoldre el 2018. També va ser membre de Plataforma per Catalunya (PxC), que es va extingir el 2019. El periodista expert en extrema dreta, Xavier Rius, explica que si ara ha sigut inclòs en les llistes de les municipals –el partit ultra va obtenir 124 regidors a Catalunya– i nomenat diputat de l’ens amb l’aval del secretari general de Vox a Catalunya, Ignacio Garriga, és per «imposició» del sector provinent de PxC que es va garantir influència a Vox i que representa el flanc «més ultra, falangista i nazi» de la formació.

Notícies relacionades

Després de la seva presa de possessió com a presidenta de la Diputació, Lluïsa Moret ha deixat clar que la seva voluntat és mantenir una «relació fluida amb tots els grups, menys amb Vox». De fet, en el discurs d’investidura ha ressaltat la importància de «protegir els drets i llibertats» dels ciutadans davant la possibilitat que la dreta governi amb l’extrema dreta després de les eleccions del 23 de juliol. A més, ha reivindicat els lideratges «femenins i feministes», a més de la lluita pels drets de les persones LGTBI.

En la seva primera intervenció en l’òrgan, De la Fuente ha celebrat que la institució no estigui presidida per un dirigent independentista, tot i que ha carregat també contra la majoria «sanchista» que, segons el seu parer, representa el govern del PSC i els Comuns, de què també formaran part dos díscols de Junts.