Memòria democràtica

El Govern retira la Medalla al Mèrit a Franco i altres alts càrrecs de la dictadura

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha remarcat que «per fi avui es compleix amb la llei de memòria democràtica» i es retiren aquestes medalles

El Govern retira la Medalla al Mèrit a Franco i altres alts càrrecs de la dictadura
1
Es llegeix en minuts
EFE

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts nou reials decrets que retiren la respectiva Medalla al Mèrit en el Treball concedida aFrancisco Franco i altres persones que van exercir com a alts càrrecs del règim dictatorial.

En una nota, el Ministeri de Treball detalla que es retiren les medalles a José Luis Arrese i Magra, José León de Carranza Gómez-Pablos, José María Fernández-Ladreda i Menéndez Valdés, Francisco Franco Bahamonde, José Antonio Girón de Velasco, Enrique Pla y Deniel, Jesús Romeo Gorría, José Solís Ruiz i Juan Yagüe Blanco.

En la roda de premsa després de la reunió del Consell, la vicepresidenta segona i ministra de Treball,Yolanda Díaz, ha remarcat que «per fi avui es compleix amb la llei de memòria democràtica» i es retiren aquestes medalles.

«Les distincions per la Medalla al Mèrit en el Treball es condensen en un anomenat ‘llibre d’or, que és, en gran manera, un llibre de la infàmia. N’hi hauria prou de recórrer-ne les pàgines per comprovar, amb estupor, que hem trigat massa temps a fer aquest pas», han destacat des de Treball.

La revocació d’aquestes medalles va ser anunciada per Díaz l’octubre del 2022, tot just sis dies després de l’entrada en vigor de la llei de memòria democràtica.

Notícies relacionades

Al juny, el Ministeri de Treball va iniciar el procés per a la retirada d’aquestes medalles amb la publicació al ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ de la resolució d’inici d’expedients.

La Medalla al Mèrit en el Treball és una condecoració creada el 1926 que va desaparèixer durant la Segona República, i que es va tornar a instaurar a l’inici de la dictadura franquista per decret de 14 de març de 1942, i la regulació del qual va ser, posteriorment, substituïda pel decret 1817/1960, de 21 de setembre.