Després de la decisió del TGUE

Puigdemont no viatjarà a Estrasburg si el Parlament no li garanteix expressament la immunitat

La justícia europea retira la immunitat a Puigdemont i s’obre la via perquè es tramitin noves euroordres

El Suprem preveu reiterar les euroordres sense esperar que el TJUE resolgui el recurs de Puigdemont

Puigdemont no viatjarà a Estrasburg si el Parlament no li garanteix expressament la immunitat

ACN\POL SOLÀ

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i l’exconseller que el va acompanyar en la seva fugida d’Espanya, Toni Comín, han anunciat a través de Twitter que no es desplaçaran a Estrasburg al Parlament Europeu fins que la Cambra els garanteixi la immunitat després de la sentència del Tribunal General de la Unió Europea (TGUE), que la setmana els la va retirar a l’avalar la concessió del suplicatori cursat pel jutge Pablo Llarena per actuar penalment contra tots dos per la seva responsabilitat en el procés.

Al seu tuit Puigdemont només es refereix a Comín, no a l’altra eurodiputada que va fugir de la justícia espanyola, Clara Ponsatí, perquè la situació d’ella és diferent de la dels seus companys, perquè, com que només està processada per desobediència, el jutge Llarena no cursarà una euroordre en contra d’ella, sense perjudici que hagi ordenat el seu arrest si trepitja Espanya, perquè sigui conduïda al tribunal i presti declaració indagatòria, diligència imprescindible per continuar el procediment que se segueix contra ella.

Al ser un delicte penat amb presó, mai podrà se la podrà empresonar a l’espera de judici, a diferència de Puigdemont, de Comín i de Lluís Puig, tot i que ell no sigui eurodiputat. Després de la derogació de la sedició i la reforma de la malversació, tots tres estan processats per desobediència, però també per malversació en modalitat agreujada, que pot estar penada amb fins a 12 anys de presó. Per això, si són detinguts poden ser empresonats provisionalment a l’espera de judici.

Garanties

Crida l’atenció que Puigdemont reclami garanties de la immunitat per a aquest dilluns quan el jutge Llarena encara espera que la fiscalia o l’Advocacia de l’Estat, com a acusació particular, instin la reactivació de l’euroordre contra l’expresident, per la qual cosa, formalment, malgrat la sentència, la seva situació continua sent la mateixa que abans de la sentència.

Al seu tuit, Puigdemont lamenta que «hauria d’estar viatjant cap a Estrasburg per assistir al ple» del Parlament Europeu, des d’on té fixada la seva residència a Waterloo. «Esperàvem una resposta assertiva del Parlament sobre la nostra immunitat» després de la sentència del TGUE, «però tot el que hem rebut és que, arribat el cas, ‘prendrà totes les mesures disponibles per defensar qualsevol de les immunitats que puguin tenir de dret en aquell moment’».

Notícies relacionades

Per Puigdemont, aquesta resposta és tan ambigua com la pròpia sentència, però significa que «el Parlament no garanteix, doncs, que arribat el cas no s’utilitzi aquesta ambigüitat per practicar una detenció com la d’Alguer, que, a diferència de llavors, podria implicar el trasllat del procés d’extradició a França». Per aquest motiu, ni ell ni Comín es desplaçaran fins que el Parlament els comuniqui «de manera clara que la immunitat de desplaçament queda garantida».

A la pròpia sentència, quan se li van tornar cautelarment les prerrogatives del càrrec després del seu arrest a Sardenya, s’afirmava que els europarlamentaris la tenen per als desplaçaments que requereix el seu càrrec, com per exemple assistir als plens del Parlament Europeu. A més, el jutge Llarena sempre ha mirat de compatibilitzar l’agenda europea amb les citacions judicials de Ponsatí per evitar impedir-li que compleixi amb les seves obligacions, tot i que ella hagi desatès les compareixences.