Eleccions 23J

ERC i Bildu reivindiquen la seva aliança davant l’«esquerra de mentida» del PSOE i Sumar

¿Qui guanyarà les eleccions? Aquestes són les prediccions

Multimèdia | ¿Qui serà president?

ERC i Bildu reivindiquen la seva aliança davant l’«esquerra de mentida» del PSOE i Sumar

Javier Zorrilla / EFE

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Poques hores abans del duel televisiu entre Alberto Nuñez Feijóo i Pedro Sánchez, ERC i Bildu s’han citat per reivindicar la seva aliança de cara a la nova legislatura. El president dels republicans, Oriol Junqueras, i el candidat a les eleccions generals, Gabriel Rufián, s’han desplaçat fins a Durango per acompanyar Arnaldo Otegi en un míting. Des d’allà han defensat les negociacions que han portat a terme els últims quatre anys com a socis de la investidura del Govern de coalició, no sense crítiques al PSOE i Sumar, per erigir-se en els únics garants per parar el «bloc reaccionari de FeiVox».

Rufián, que durant tota la campanya ha estat disparant contra socialistes i Comuns, ha assegurat que a la ultradreta i a la dreta no se’ls para «esquerra de mentida» i, amb l’objectiu de trencar el discurs del vot útil que fa el PSOE, ha assegurat que s’«equivoca» qui cregui que se’l frena votant «el partit de Felipe González». Així, referint-se al «terrorisme d’Estat» contra ETA, Rufián també ha afirmat que els socialistes se’ls ha d’«obligar» a fer polítiques «progressistes». En aquest context, ha celebrat pactes com la llei de l’eutanàsia, el consentiment de la llei del ‘només sí és sí’ o els indults, i ha assegurat que gràcies a ERC i Bildu «el PSOE s’ha vist obligat a negociar setmana rere setmana».

En la mateixa línia, Arnaldo Otegi ha avisat l’esquerra dels perills d’«infravalorar» la dreta, com considera que va passar amb l’ascens del feixisme a Europa, i també els ha acusat de no haver «entès res» dels «greus problemes de les nacions sense Estat». Així, davant una esquerra que considera que «no soluciona problemes», sinó que els «cronifica», ha assenyalat ERC i Bildu com els únics que poden evitar el «bloc reaccionari de FeiVox». Segons Otegi, es presenten per separat, però el PP «compra tot el programa» de l’extrema dreta, per la qual cosa demana als partits no fer «diferències» entre tots dos.

Notícies relacionades

Finalment, Junqueras també ha volgut reivindicar la taula de diàleg entre governs i, tot i que ha assegurat que el PSOE l’ha acceptat «arrossegant els peus», considera que és un èxit que hagi reconegut l’existència del «conflicte». A més, ha dit que no serveix «només per negociar amb els governs espanyols, sinó per obrir majories per guanyar el futur i obrir les portes de la comunitat internacional». Amb tot, el líder republicà ha demanat una «gran aliança» entre «països», amb referència a Catalunya i Euskadi, per aconseguir la independència.

L’elecció de Durango per celebrar el míting no ha sigut casual. Tal com s’ha encarregat de recordar Otegi, en aquest municipi el PNB va pactar amb socialistes i populars per evitar que EH Bildu, la força més votada en les eleccions, renovés l’alcaldia després del 28M.