Entrevista la candidata de Sumar - En Comú Podem

Aina Vidal: «Concentrar el vot en el PSOE implica regalar el Govern a Feijóo»

La campanya de les eleccions generals, en directe

¿Qui guanyarà les eleccions generals a Espanya 2023? Aquestes són les prediccions

Així estan les enquestes de les eleccions generals a Espanya 2023

Anàlisi | ¿Per què hi pot haver repetició electoral?

8
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Diu Aina Vidal (Barcelona, 1985) que liderar la candidatura de Sumar - En Comú Podem en aquestes eleccions generals ha sigut per a ella «una sorpresa i una aventura». Certament, el seu ascens després del sobtat adeu a la política de Jaume Asens es va forjar en qüestió d’hores, però la dirigent, bregada en les files de l’extinta ICV, té mili a l’esquena: set anys de diputada al Congrés i una llarga trajectòria sindicalista des del seu ingrés a CCOO el 2007. Dirigent de confiança de Yolanda Díaz, aspira que els Comuns quedin segons o, com a mínim, mantenir els set diputats que tenen.

¿Va ser traumàtic internament en el partit el canvi de Jaume Asens com a candidat?

Crec que no. Va decidir fer un pas al costat, un gest de generositat i de comprensió del moment. Li estem agraïts, i per això li hem guardat un dels llocs més destacats, que és el tancament de la llista.

¿Com cal llegir que cada vegada més dirigents de l’antiga ICV tinguin pes en els Comuns?

ICV fa vuit anys que no existeix. L’aposta pels Comuns formava part d’ampliar una organització per arribar a un votant diferent. Lidero una llista que és variada i que és plural, que combina experiència de govern amb gent que ve de l’activisme i dels moviments veïnals. 

¿Què està en joc, quant a Catalunya, en aquestes eleccions?

Tot. Ningú es creu que a Catalunya li pugui anar bé amb un govern del PP i Vox. Està en joc la vida de les dones, de les persones LGTBI. Però, també, l’economia i els serveis públics. És evident que amb el PP i Vox no ens entendrem en termes de diàleg, de competències o de finançament.

«Una de les crítiques que sí que hem de fer a aquest Govern és que moltes de les seves mesures no han arribat a l’economia de les famílies»

¿Què ha fallat perquè la dreta tingui opcions de guanyar després d’una legislatura en la qual s’han aprovat mesures com apujar el salari mínim, la llei de vivenda i l’anomenat «escut social»?

No hi ha dubte sobre l’excel·lència de les xifres, que són espectaculars en termes econòmics i laborals, però una de les crítiques que sí que hem de fer a aquest Govern és que moltes de les mesures que han ajudat a enfortir el teixit econòmic no han arribat a l’economia de les famílies.

¿Li preocupa la crida al vot útil que estan fent els socialistes?

Em preocupa moltíssim i crec que és un error greu. Hem de ser conscients que concentrar el vot en el partit socialista implica regalar el Govern a Feijóo. Aquestes eleccions van de coalicions. Ni Feijóo ni Pedro Sánchez ni tampoc Yolanda Díaz podran governar sols. Això va que ens vagi bé a la coalició de l’avenç, no de tenir un gran grup parlamentari a l’oposició. Això implica generositat, altura de mires i instar a la participació.

¿Temen que el PSOE pugui aliar-se amb el PP?

Ni m’ho plantejo. Seria una traïció inacceptable. Vull pensar que són conscients que votar el PP avui és votar Vox, no només perquè vagin en tiquet, sinó perquè es necessitaran l’un a l’altre. I el que és pitjor: el PP ha mimetitzat l’ideari de Vox i és capaç de posar-lo en governs en els quals no els necessita a costa d’arrossegar la seva pròpia gent.

¿Sánchez està acomplexat pels pactes amb ERC i Bildu?

És una obvietat que necessitàvem obrir un front ampli de l’esquerra i en termes democràtics. Cal perdre els complexos i la por s’ha de situar, en tot cas, en aquells que estan fora dels drets humans i de la Constitució que tant reivindiquen. 

«Seria una traïció inacceptable que el PSOE pactés amb el PP»

¿Tenen alguna responsabilitat les esquerres en l’ascens de l’extrema dreta?

De segur que hem comès errors en aquesta matèria. Crec que té més a veure amb les decisions de la dreta, però ho hauríem pogut fer millor des de l’esquerra. Recordo moments al Congrés en els quals ens feien bromes amb Veneçuela o amb ETA. No ens ho vam prendre prou seriosament.

En Comú Podem es va comprometre a intervenir per frenar la B-40 i el Govern central i la Generalitat acaben de firmar el protocol.

No ens pararem davant infraestructures que responen al passat i que no donen resposta a la crisi climàtica. És evident que hi ha negacionistes directes que ho expressen de manera molt nítida. Però apostar per infraestructures com el quart cinturó, ampliar l’aeroport o el Hard Rock és enganyar la gent. Són infraestructures que requereixen una aigua que no tenim. És un negacionisme disfressat.

¿Per què volen liderar el Ministeri de Transports?

Hem manifestat una decepció per com ha funcionat la gestió de Rodalies. Hi ha gent que està perdent la feina pels retards acumulats a Rodalies. Quatre de cada cinc dies hi ha incidències greus. Això no es pot acceptar en un país democràtic. Ha sigut una oportunitat perduda que una persona de Catalunya, de Gavà, hagi apostat de manera tan erràtica per infraestructures com l’aeroport i l’AVE. Hem millorat en la inversió en Rodalies, però és evident que no és suficient.

«Hi ha gent que està perdent la feina pels retards acumulats a Rodalies. Això no es pot acceptar en un país democràtic»

¿Hi ha esquerdes de la llei de vivenda que cal corregir? ¿Els lloguers de temporada?

I tant, els lloguers temporals, les vivendes de vacances... Ens ha costat arribar a un acord amb el PSOE, que es negaven a fixar un límit a l’increment del preu dels lloguers, i és una gran victòria. Hem tret aquesta primera llei, però en volem la segona, igual que amb la reforma laboral.

Ha defensat que l’ajuda de 20.000 euros als joves ha de ser universal. ¿S’ha de donar sense condicions?

La sanitat i l’educació pública funcionen perquè són universals. Entenem que hi ha un problema d’igualtat d’oportunitats dels joves i té a veure amb la família en la qual naixes i el barri on vius. Aquesta ajuda ha de ser universal i finançada amb l’impost a les grans fortunes, que tenen un deure amb el país.

¿Quines mesures urgents cal prendre en la pròxima legislatura?

Amb caràcter immediat, volem una llei que reconegui la jornada laboral de 37 hores i mitja. També corregir el cistell de consum a un preu assequible i el bo de les hipoteques per reduir l’impacte de la pujada dels tipus d’interès.

¿Com cal interpretar que Pedro Sánchez elogiï tant Yolanda Díaz?

Està intentant fer una abraçada de l’os i corregir les seves carències i limitacions a l’hora d’implementar aquestes normes. Va ser el PSOE el que no volia fer una reforma laboral com la que vam fer, el que deia que els ertos no es podien pagar o el que va posar en dubte la pujada del salari mínim. Hem sigut nosaltres els que els hem empès. Ha corregit aquesta lògica i esperem que es mantingui. Tant de bo no posi traves per apujar el salari mínim fins als 1.400 euros.

Gabriel Rufián els ha acusat de «restar» i deixar Irene Montero «tirada».

Cap votant d’esquerres comparteix, com ha dit Rufián, que fa més por Yolanda Díaz que Santiago Abascal. El nerviosisme i un punt d’electoralisme ens està perdent en aquesta campanya. No es poden equivocar d’adversari, els enemics són el PP i Vox.

El programa electoral d’En Comú Podem recorda que el seu ideari reconeix el dret de Catalunya a decidir el seu futur en un referèndum, però Sumar diu que no és a sobre de la taula. ¿Com casa això?

En Comú Podem és una força autònoma, tenim el nostre programa i som on sempre hem estat. Continuarem defensant el referèndum. Sumar és l’única força estatal que reconeix explícitament que Catalunya és una nació i assumeix que els catalans haurem de votar el nostre futur polític.

«Sumar és l’única força estatal que reconeix que Catalunya és una nació i assumeix que els catalans haurem de votar el nostre futur polític»

¿Però votar què? La proposta de Sumar i els Comuns és que es dugui a votació el que es pacti a la taula de diàleg. Això no és el referèndum...

Les coses no passen només per evocar-les. El que no podem fer és enganyar. Tots els partits i tot Catalunya saben que el referèndum no passarà d’avui per demà ni la setmana que ve. Ens vam presentar fa quatre anys dient ‘llibertat, diàleg i solucions’ i han vingut els indults, la taula de diàleg i la reforma del Codi Penal. Si una estratègia ha funcionat és la via Asens, la via dels Comuns.

¿El Govern hauria d’indultar Carles Puigdemont?

Hem de ser prudents. Ara pot presentar recurs i després ja ho veure. Si una cosa han reconegut les institucions europees és que judicialitzar la política no ha sigut la millor estratègia.

Notícies relacionades

Han pactat amb el PSC la Diputació de Barcelona, però la suma és insuficient. ¿L’aritmètica es completarà amb els independents de Junts o el PP?

Apostem per grans majories d’esquerres. Ara tenim un pacte amb el PSC i esperem que ERC s’hi acabi incorporant. Ens falta un vot i espero que Tot per Terrassa ajudi.