Regió de Múrcia

López Miras perd la primera votació del debat d’investidura i s’ho juga tot dilluns

Només obté els 21 vots positius del Grup Parlamentari Popular; d’aquí 48 hores només necessitarà que Vox no hi voti en contra

2
Es llegeix en minuts

Estava escrit. El candidat a la presidència del Govern en el debat d’investidura, el popular Fernando López Miras, ha perdut la primera votació, en la qual necessitava els 23 vots afirmatius que formen la majoria absoluta. Tan sols el seu grup parlamentari (21) l’ha recolzat, i la resta hi han votat en contra.

Des que es va obrir la taula de negociació amb Vox, dimarts passat, ha sigut impossible arribar a un acord amb la formació de Santiago Abascal, que exigeix la formació d’un govern de coalició, una línia vermella del Partit Popular.

Miras ha sigut incapaç de convèncer el president provincial de Vox, José Ángel Antelo, al qual ha demanat «arribar a acords i anteposar l’interès general als particulars». Li ha ofert de nou l’acord programàtic que li van entregar i s’ha ofert a trobar «més punts de consens» al llarg de la legislatura. «Els polítics no hem de ser fre als avenços de la societat. Només hi ha una opció i el PP ha d’assumir aquesta tasca», li ha indicat, i li ha demanat que es posicioni «amb la majoria dels ciutadans» i no voti «el mateix que l’esquerra».

Així mateix, ha reconegut que, «si no hi hagués eleccions el 23J, la setmana vinent hi hauria govern».

Com ha dit durant les últimes setmanes, José Ángel Antelo ha reiterat que el seu grup vol que ell sigui el seu candidat, «però no els podem donar un xec en blanc». «Vox té a Múrcia el percentatge de vot més elevat de tot Espanya. No hi podem confiar, perquè ja sabem que el 2019 no es van produir acords», és la idea que ha tornat a repetir. Critica que Feijóo utilitzi aquesta investidura per al cara a cara que té amb Pedro Sánchez. «Vostè no em pot demanar que miri cap a una altra banda», li ha respost.

Després del fracàs d’aquest primer intent, les dues forces de la dreta tenen aquest cap de setmana per asseure’s i continuar parlant sobre com desbloquejar la negociació. Dilluns, cap al migdia, tindrà lloc una segona votació que López Miras necessitarà guanyar amb majoria simple. Això significa que no necessita que Vox el recolzi, sinó que s’abstingui. Almenys, ho haurien de fer quatre dels seus nou diputats.

La taula de negociació continua oberta

Notícies relacionades

«Ens asseurem avui mateix. Tingui feta la meva trucada des de ja mateix. Parlarem de mesures i decisions, d’acord programàtic». Així de clar ha sigut Fernando López Miras amb José Ángel Antelo.

És d’esperar, per tant, que aquest cap de setmana es produeixin noves converses entre el PP i Vox. «La resta d’Espanya està iniciant la nova legislatura i nosaltres no podem ser menys. Governar en minoria és fer-ho amb el màxim respecte a la resta de forces parlamentàries», ha conclòs.