Per segona vegada

Nou revés a la política de nomenaments de Dolores Delgado: el Suprem anul·la el del fiscal de Sala de Menors

Els fiscals tornen a acudir al Suprem a l’entendre que Delgado «eludeix» la sentència que va anul·lar un nomenament

Rebel·lió en un sector de la fiscalia pel canvi del número dos de Menors

Nou revés a la política de nomenaments de Dolores Delgado: el Suprem anul·la el del fiscal de Sala de Menors
1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

No sol ser habitual que el Tribunal Suprem anul·li un nomenament discrecional, però en aquesta ocasió la Sala Contenciosa Administrativa ho ha fet per segona vegada amb el mateix càrrec: el d’Eduardo Esteban com a fiscal de Sala de Menors. Fonts de l’alt tribunal assenyalen a EL PERIÓDICO que si la primera vegada es va considerar que la designació no estava prou motivada, aquest cop ha sigut perquè es considera «inadequada».

La sentència que es coneixerà en els pròxims dies comptarà amb el vot particular de la magistrada Pilar Teso, que, segons les fonts jurídiques consultades, considera que en aquesta ocasió la Fiscalia General de l’Estat sí que va motivar la designació d’Esteban. Això ha obligat a canviar una de les ponències, la del recurs interposat per l’Associació de Fiscals, que li havia correspost a ella un cop s’ha constatat que la majoria de la Secció Quarta de la Sala Tercera de l’alt tribunal entén que el nomenament s’ha de tornar a anul·lar.

Aquesta vegada, l’anul·lació del nomenament d’Esteban no s’ha produït per unanimitat. Teso s’ha quedat sola a l’hora de defensar que la motivació de la Fiscalia complia els requisits que el Suprem li va exigir quan va anul·lar per primera vegada la designació.

La ponència de l’altre recurs, l’interposat per un dels fiscals que també es presentava al càrrec, va correspondre a l’expresident de la Sala Luis Díaz Picazo, que amb l’argument que la motivació era inadequada ha convençut els altres membres de la Secció Quarta: José Luis Requero i Celsa Pico.

Pròxims recursos

Notícies relacionades

En mans d’aquesta Secció es troben les impugnacions presentades contra la designació de Dolores Delgado pel seu successor al capdavant de la Fiscalia General de l’Estat. Álvaro García Ortiz primer va nomenar la seva antecessora fiscal de Sala Militar i després de Memòria Democràtica.

Resultarà interessant conèixer els arguments de l’alt tribunal que puguin ser aplicats a futurs recursos, sobretot tenint en compte que fins ara la doctrina del Tribunal Suprem solia respectar la discrecionalitat dels nomenaments de jutges per part del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan els candidats arriben a cert nivell d’excel·lència.