Parlament Europeu

L’Europol inclou l’independentisme català i basc en un informe sobre terrorisme a la UE

Última hora de les eleccions generals 23J, en directe

L’Europol inclou l’independentisme català i basc en un informe sobre terrorisme a la UE

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’agència Europol ha definit l’independentisme català i basc com els moviments «més actius i violents» a Espanya. En un document sobre la situació del terrorisme a la UE, l’organisme europeu que gestiona la informació criminal i de seguretat sosté que el secessionisme català i basc «combinen separatisme amb visions extremistes d’esquerra» amb «missatges contra Espanya i les institucions, així com contra el capitalisme». «Les lluites socials i econòmiques estan sent utilitzades per aquests grups als seus missatges contra Espanya, també com a oportunitat per reclutar els sectors més desfavorits de la societat», assegura l’informe.

En una intervenció davant el Comitè de Llibertats del Parlament Europeu, el director executiu de l’Europol, Jean-Philippe Lecouffe, ha explicat que són els estats els que els notifiquen les «dades» que contenen els seus informes. Preguntat per l’eurodiputada d’ERC Diana Riba sobre l’assenyalament a l’independentisme català, Lecouffe ha afirmat que la informació l’ha aportat l’Estat i que l’agència s’ha limitat a comprovar que sigui «fefaent». «Nosaltres no hem de qualificar els fets», ha remarcat.

Notícies relacionades

En la seva intervenció, el director executiu de l’Europol també ha advertit que no tots els moviments que apunten són «terroristes», sinó que l’objectiu de l’informe és «prevenir els actes terroristes». «Se segueixen i controlen tots els tipus de discursos que poden portar a l’extremisme sense que siguin necessàriament actes terroristes d’entrada», ha insistit.

En la seva pregunta a Lecouffe, Riba ha lamentat la falta de «concreció» per apuntar a l’independentisme català com a violent. «Ens costa creure per què es parla d’aquesta situació a Catalunya. No hi ha hagut detencions, ni actes violents, ni cap situació perquè estigui representada en aquest informe», ha lamentat l’eurodiputada d’ERC.