Eleccions del 23J

Diari d’un votant per correu per a les eleccions generals (I)

Diari d’un votant per correu per a les eleccions generals (I)
2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

L’avanç electoral va ser un cop d’efecte que molt pocs esperaven i que va suposar un gir inaudit del tauler polític, però també dels plans estiuencs de milions d’espanyols. Amb unes eleccions el 23 de juliol, en plenes vacances, hi ha hagut qui no ha perdut ni un segon a anar a demanar el vot per correu. Només la primera jornada, Correus va registrar més de 30.000 peticions. EL PERIÓDICO ha volgut comprovar com està funcionant aquest sistema que milers i milers d’espanyols faran servir aquest estiu per votar en els comicis.

Aquest dijous, el redactor que aquí escriu va anar a una oficina de Correus a Madrid. És la primera vegada que sol·licito el vot per correu, així que soc el millor exemple de com s’enfrontaran la gran majoria de ciutadans espanyols a aquest procés. Abans d’obrir la porta de la sucursal vaig comprovar, per allò de no fer el ridícul, que encara estava en termini. Així és, fins al 13 de juliol es pot anar a qualsevol oficina i iniciar el tràmit.

El temps que esperava trigar, pel que ja m’havien dit companys i amics, era un quart d’hora. Aquest primer pas és bastant senzill. Però... ‘espòiler’: vaig trigar més, gairebé una hora i mitja. A l’oficina de Correus hi havia cinc persones més que tenien el mateix objectiu que jo: votar i, alhora, disfrutar de les vacances tranquil·lament.

On rebre la documentació

Així que em va tocar esperar mentre escoltava una vegada i una altra les indicacions del funcionari de Correus. «Ha d’emplenar aquest formulari. És molt important que no faci cap guixot, si s’equivoca demani’m un altre full. Ah, i recordi que ha de posar l’adreça on vol rebre la documentació electoral», li va dir a un senyor. Confesso que a l’escoltar aquestes paraules em vaig posar nerviós.

¿On seria jo quan es comencessin a enviar els vots per correu? Ràpidament vaig buscar la data a internet: «L’Oficina del Cens Electoral enviarà la documentació per al vot per correu al domicili/adreça on hagi de ser l’interessat a partir del 3 de juliol fins al 16 de juliol». Jo continuaré a Madrid, però vaig escoltar que el senyor preguntava: «Però... ¿m’ho enviarien a la platja?». La resposta va ser afirmativa. La documentació electoral s’envia on un estableixi.

¿I ara què?

Notícies relacionades

Resolta aquesta qüestió, només em quedava emplenar acuradament –¡i evitant els guixots!– la sol·licitud. Una hora després va arribar el meu torn i em vaig acostar a la finestreta. Gairebé em sabia de memòria el discurs del funcionari de Correus. Tot i així, el vaig escoltar amb la mateixa paciència amb què ell ho repetia: «Nosaltres enviem ara la sol·licitud a l’Oficina del Cens Electoral i seran ells els que li enviaran la documentació entre el 3 i el 16 de juliol. Un carter anirà a entregar-l’hi a l’adreça indicada i vostè haurà d’ensenyar el DNI. Si no és a casa, li deixaran una notificació i haurà de venir a recollir-ho a aquesta oficina. Després tindrà fins al dia 20 de juliol per venir a una oficina i enviar els sobres per correu certificat. Recordi que també haurà d’ensenyar el DNI». 

«Moltes gràcies», vaig dir. Ara, només queda esperar.