Eleccions del 23J

Yolanda Díaz: «Vull ser la primera presidenta verda»

Yolanda Díaz: «Vull ser la primera presidenta verda»

APIE

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A principis d’abril, quan confirmava la seva candidatura a unes eleccions que no s’esperaven tan aviat, Yolanda Díaz va assegurar que volia ser «la primera presidenta d’Espanya». Ho va fer al poliesportiu madrileny de Magariños. Gairebé quatre mesos després i amb uns comicis generals a la cantonada ho ha tornat a repetir, tot i que amb un matís: «Vull ser la primera presidenta verda del meu país. Verda, perquè això és molt important. Vull ser presidenta verda per canviar la vida de la gent».

Amb el feminisme, la reducció de la jornada laboral i l’ecologisme com a bandera, la vicepresidenta segona ha anat aquest dissabte a Orcasitas, un dels barris de la capital madrilenya amb la renda mitjana més baixa. A sota d’un arbre, a la plaça de l’Asociación, la també ministra de Treball ha posat l’accent en l’onada de calor que s’està vivint a Espanya aquests dies. A Madrid s’espera que s’arribi avui als 37 graus. «Una onada de calor que té un nom, es diu canvi climàtic. Hi ha d’haver justícia climàtica. Ens morim», ha sentenciat Díaz.

«Necessitem actuar, tenir refugis climàtics, que les escoles estiguin climatitzades, que les residències que vosaltres reclameu estiguin climatitzades, que es pugui viure amb dignitat», ha continuat la líder de Sumar abans de recordar que ella mateixa va legislar per prohibir les feines a l’aire lliure quan l’Agència Estatal de Meteorologia declarés l’alerta vermella o taronja per calor. «¿Què li passa a la dreta espanyola amb els arbres, quin afany tenen de talar tots els arbres del nostre país?», s’ha qüestionat.

Altres propostes

Notícies relacionades

A més de reivindicar la faceta més ecologista del seu projecte, Díaz ha insistit en una de les que seran les seves mesures programàtiques estrella, la reducció de la jornada laboral. La vicepresidenta segona proposarà que el 2024 s’estableixi per llei que la jornada laboral de 40 hores setmanals es redueixi a 37,5 i, després, de manera «progressiva», es continuï treballant amb els agents socials per arribar a les 32 hores setmanals. Díaz ha recalcat que aquesta rebaixa no haurà de comportar en cap cas una «reducció salarial».

D’altra banda, ha recordat que entre les seves propostes hi ha l’aprovació d’un bo d’emergència per a les llars més afectades per la pujada de les quotes hipotecàries que seria de 1.000 euros.