Negociacions

Així avancen els pactes autonòmics després del 28M

Així avancen els pactes autonòmics després del 28M
4
Es llegeix en minuts

Amb els partits ja centrats de ple en la carrera de les eleccions del 23J, les negociacions per formar govern a moltes comunitats després dels comicis del 28 de maig prossegueixen, amb algunes certeses, però també amb molts dubtes.

Només les comunitats de Castella-la Manxa, Madrid i la Rioja, on les eleccions es van decidir per majoria absoluta –per al PSOE en el primer cas i per al PP en els altres dos–, podran iniciar la legislatura esquivant els pactes. Però sí que seran necessaris a la resta de les regions que van acudir a les urnes el 28M.

En algunes ja s’hi han perfilat acords, a falta de conèixer-ne l’abast real amb les investidures i la composició de governs. Les Canàries, Cantàbria i el País Valencià s’han avançat a les altres i han desembarassat el camí de la governabilitat.

Canàries

A les Canàries, Coalició Canària ha tancat un pacte amb el PP, l’Agrupació Socialista de La Gomera i l’Agrupació d’El Hierro Independent per conformar el nou Govern autonòmic amb el nacionalista Fernando Clavijo com a president i el popular Manuel Domínguez com a vicepresident. A falta de conèixer el repartiment de conselleries, l’acord deixarà sense influència els quatre diputats de Vox.

Cantàbria

El mateix passarà a Cantàbria, on el PP –el partit més votat– i el PRC de Miguel Ángel Revilla han arribat a un principi d’acord per investir presidenta la candidata popular María José Saénz de Buruaga, que governarà al capdavant d’un Govern en solitari. El pacte no està tancat, però els dos partits continuaran negociant per tancar-ne els «serrells» els pròxims dies.

País Valencià.

Al País Valencià el PP sí que ha apostat per un Govern de coalició amb Vox. Els dos partits van avançar aquest dimarts un principi d’acord «ferm» per formar un Executiu que presidirà el popular Carlos Mazón i en el qual el partit de Santiago Abascal tindrà una «participació decisiva».

A falta de concretar quantes conselleries tindrà cada partit –el PP únicament ha avançat que hi haurà menys carteres i menys alts càrrecs que ara–, sí que s’ha acordat ja que en la Mesa de les Corts Vox en tindrà la presidència i el PP la vicepresidència i la secretaria primeres. L’acord exclou de l’equació el candidat de Vox a la presidència de la Generalitat, Carlos Flores, vetat pels populars per haver sigut condemnat per un delicte de violència de gènere.

Aragó.

A l’Aragó, el popular Jorge Azcón es mou entre la possibilitat d’un Executiu amb Vox o la d’un Govern en solitari amb un sol vot favorable en una segona votació –una possibilitat que també exigiria l’abstenció de Vox. Aquest suport només l’hi podria donar el Partit Aragonès després que Terol Existeix anunciés la seva abstenció.

Vox, no obstant, no està disposat a donar suport al PP sense arribar a un acord de Govern. Aquesta setmana, els dos partits han iniciat converses sobre un pacte programàtic, sense aclarir si inclouria l’entrada del partit a l’Executiu autonòmic.

Astúries

A Astúries, el socialista Adrián Barbón té pràcticament garantida la reelecció després que IU i Podem hagin garantit que impediran un hipotètic acord PP-Vox-Fòrum per investir el popular Diego Canga, que ha anunciat que optarà a la presidència. Barbón tindrà temps fins a finals d’agost per negociar amb una Izquierda Unida que vol fer valer els seus tres diputats per entrar en el Govern, «però no d’oient».

Balears

A les Balears, la negociació encara ha de superar el primer escull: el PP de Marga Prohens vol governar en solitari i, per fer-ho, demana a Vox que s’abstingui en el debat d’investidura al Parlament a canvi d’un ampli programa de Govern.

La primera topada entre els dos partits va tenir lloc fa uns dies quan Vox es va presentar a negociar amb les seves primeres espases i Prohens no hi va assistir, cosa que va motivar que els de Santiago Abascal s’aixequessin immediatament de la taula.

Extremadura

A Extremadura, l’aritmètica política només preveu un pacte PP-Vox, però res o molt poc ha transcendit sobre això des dels dos partits. La líder del PP, María Guardiola, s’ha mostrat «convençuda» que hi haurà acord, però ha advertit que prefereix mantenir en la «privacitat» les negociacions fins que l’acord estigui tancat.

Múrcia

A Múrcia, el PP podria formar Govern amb el suport de Vox o amb la seva abstenció, ja que el PSOE i Podem no compten amb prou força per oposar-s’hi. L’escull rau en el fet que els populars ofereixen pactes puntuals, però insisteixen a formar un Govern autonòmic en solitari, mentre que Vox es decanta per un «acord global» en el qual es negociï la comunitat i els ajuntaments. Des de les dues formacions s’afirma que encara no hi ha hagut negociacions, tot i que hi ha voluntat de diàleg.

Navarra

Notícies relacionades

A Navarra, on UPN ha sigut la força més votada, és l’actual presidenta en funcions i candidata socialista, María Chivite, que lidera les negociacions per formar Govern amb els que han sigut els seus socis de legislatura, Geroa Bai i Amb tu Navarra.

Fins al moment, el PSN ha arribat a un acord amb Geroa Bai perquè la coalició que lidera Uxue Barkos presideixi el Parlament, mentre que serà la setmana que ve quan se sabrà si hi ha avenços respecte a l’abstenció necessària d’EH Bildu, amb la qual els socialistes han insistit que no arribaran a cap acord de Govern.