Pactes de Govern

Ajornada a principis de juliol la investidura de Marga Prohens com a presidenta de les Balears

Ajornada a principis de juliol la investidura de Marga Prohens com a presidenta de les Balears
2
Es llegeix en minuts

La investidura de Marga Prohens com a presidenta del Govern balear no tindrà lloc dimarts vinent dia 27, com s’havia apuntat. Tant des del Parlament com des del PP  i Vox creuen que el millor és ajornar-la per al dia 3 o 4 juliol. Argumenten que falta temps per iniciar tot el procés, però també volen tenir lligat i ben lligat un acord entre els dos partits i en aquests moments les negociacions estan en punt mort, malgrat que després de la cessió de la presidència del Parlament a la formació ultra s’han acostat les postures de forma important.

D’aquesta manera, convocant el ple entre el 3 i 4 de juliol s’esgotarà el termini màxim per convocar la sessió que elegeixi la presidenta del Govern. Cal recordar que després de la constitució del Parlament hi ha un període màxim de quinze dies per convocar la sessió d’investidura. El Parlament va ser constituït ahir i, per tant, el dia 4 de juliol és la data límit. A partir de la investidura s’obre un període de 60 per tenir presidenta del Govern i en el cas de no aconseguir-se es dissol el Parlament i automàticament es convoquen eleccions. És el que està passant a Extremadura.

Notícies relacionades

Fonts del Parlament i dels dos partits han argumentat que el nou president del Parlament, Gabriel Le Senne (Vox) ha de convocar tots els grups polítics a consultes i després proposar la candidata o candidat que compti amb més suports. Tot seguit s’haurà de convocar la mesa del Parlament que fixi l’ordre del dia. Tot aquest procés, en plenes festes de Sant Joan de Ciutadella (Menorca) on molts diputats volen assistir provoca que es tingui prou temps per convocar la sessió d’investidura la setmana vinent com s’havia apuntat.

L’efecte Extremadura

D’altra banda, les postures per arribar a un acord entre el PP i Vox s’han acostat bastant des de la marxa de Jorge Campos com a candidat a les eleccions generals i la cessió de la presidència del Parlament a la formació ultra. No obstant, l’anunci ahir de la candidata popular d’Extremadura, María Guardiola, que davant la impossibilitat d’arribar a un acord amb Vox decidia acudir a noves eleccions està tenint conseqüències en la negociació a les Balears. Entre altres coses els dos partits, arran de l’esdevingut a Extremadura, estan reconduint les seves estratègies. El PP no pensa cedir en la seva idea de formar un Govern en solitari i Vox reitera que vol entrar amb àrees de gestió a canvi de la seva abstenció en segona votació o el vot favorable a Prohens en la primera. Fonts pròximes a la negociació del PP apunten que en aquests moments Vox no pot escenificar una fleixibilització de la seva postura tan ràpid i per això es deixaran passar els dies i veure fins a quin punt estan disposats a cedir cada un dels dos partits.

Temes:

Balears Vox