Coordinació dels dirigents

La negació de la violència masclista provoca el primer xoc entre Feijóo i Vox

La negació de la violència masclista provoca el primer xoc entre Feijóo i Vox

Álex Zea / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Parlar molt d’EH Bildu i poc o gens de Vox. Aquest va ser l’objectiu aquest divendres dels dirigents del PP, que van aprofitar les declaracions positives sobre els ‘abertzales’ del delegat del Govern a Madrid, Francisco Martín, per desviar l’atenció de les desenes d’acords que estan tancant amb la ultradreta a tot Espanya. Però, malgrat aquesta estratègia plantejada des de primera hora del matí, la jornada va registrar al migdia el primer gran xoc del PP amb els seus socis radicals en l’Executiu del País Valencià. José María Llanos, número dos de Vox en aquesta autonomia i probable conseller de Justícia i Interior, va negar l’existència de la violència de gènere. «No existeix, la violència masclista no existeix i acabarem amb les proves de gènere que estan obligant a fer a funcionaris i empreses», va dir.

Les declaracions de Llanos van ser respostes amb tuits per alts càrrecs del PP, començant pel líder, Alberto Núñez Feijóo. «La violència de gènere existeix i cada assassinat d’una dona ens commociona com a societat. No farem ni un pas enrere en la lluita contra aquesta xacra. No renunciarem als nostres principis, costi el que ens costi». El va seguir també el futur president de la Generalitat, Carlos Mazón. Aquests missatges a les xarxes socials dels dirigents populars defensant que existeix la violència masclista, no obstant, arriben un dia després que Mazón segellés un acord amb Vox al País Valencià en què va deixar per escrit al contrari. El PP va acceptar negre sobre blanc que el partit d’ultradreta parlés en el punt 43 del pacte de «violència intrafamiliar», l’expressió que utilitza Vox per negar els atacs contra les dones pel simple fet de ser-ho.

Resposta «cínica»

La reacció dels populars va ser qualificada de «cínica» per María Jesús Montero, vicesecretària general del PSOE. «Feijóo reconeix ara la violència de gènere i no fa ni 48 hores que va firmar amb Vox un pacte de la vergonya en què es nega la seva existència», li va respondre a Twitter.

Fins que va parlar el dirigent valencià de Vox al migdia, els populars havien intentat desviar l’atenció d’aquesta entesa amb la ultradreta criticant el delegat del Govern a Madrid. Martín els havia donat una excusa perquè tornessin a recuperar l’estratègia contra Pedro Sánchez que van utilitzar el mes passat per a les autonòmiques i municipals i que tan bon resultat els va procurar. Martín va assegurar aquest dijous que els pactes del Govern amb els dirigents d’EH Bildu «han fet més pels espanyols i per Espanya que els que han fet tots els patrioters de polsera».

La frase era música per a les orelles populars. Isabel Díaz Ayuso va exigir ràpidament la seva dimissió dijous i aquest divendres s’hi va sumar la direcció de Génova. Els conservadors necessiten ocultar els pactes i les primeres decisions dels seus companys de coalició: un torero serà el vicepresident de la Generalitat valenciana. La secretària general del PP, Cuca Gamarra, va començar al matí amb un missatge a Twitter en el qual va assenyalar que les declaracions del delegat del Govern confirmen que EH Bildu és el «soci fidel del sanchisme». «[Arnaldo] Otegi ja ha donat el vistiplau al delegat del Govern de Sánchez». «Per això continua estant al seu lloc», va escriure.

Disculpes

Notícies relacionades

Als populars no els van servir de res les disculpes que el mateix dijous va demanar Martín. El delegat del Govern va lamentar que algunes persones s’haguessin pogut «sentir ofeses» i va admetre que no es va expressar «adequadament». «El que volia és recordar la contínua deslleialtat amb què les dretes han estat actuant des de l’inici de la legislatura, especialment en els moments més complicats», va explicar.

Després de Gamarra, van sortir també altres membres de la direcció de Feijóo. Miguel Tellado, vicesecretari d’Organització del PP, va denunciar en una roda de premsa a Santiago de Compostel·la els «elogis» del delegat del Govern als dirigents ‘abertzales’. Són «piropos» que fan «vergonya», va dir des de Málaga Elías Bendodo, coordinador general.