Enquesta del CIS: Feijóo retalla a mig punt la distància amb Sánchez després de la victòria del PP en les municipals

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) elaborat després de la victòria del PP en les eleccions municipals i autonòmiques del 28 de maig i després de la convocatòria de les eleccions generals per al 23 de juliol deixa encès el pols entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo. L’avantatge del PSOE, que abans del 28M era de dos punts, es queda ara en tot just mig punt. Els socialistes obtindrien el 31,2% dels vots i el PP es quedaria en el 30,7%, tot i que tots dos han millorat les seves expectatives respecte al sondeig de maig.

Malgrat la clatellada que les urnes li van donar al PSOE, el CIS manté Sánchez al capdavant fins i tot amb dos punts més en comparació amb el baròmetre del mes passat. No obstant, el creixement de Feijóo ha sigut més gran, de tres punts i mig. L’organisme que presideix el sociòleg socialista José Félix Tezanos va portar a terme el treball de camp d’aquest estudi en plena ressaca dels comicis que van suposar la pèrdua del gruix del poder municipal i autonòmic del PSOE i la debacle d’Unides Podem, que va quedar fora de gran part dels grans ajuntaments i dels Parlaments autonòmics.

Qui també s’anota una pujada important és Yolanda Díaz i la seva nova coalició Sumar, que després del pacte amb Podem se situa en el 14,3% dels vots, dos punts més que al maig, quan encara el CIS contemplava per separat les dues formacions i atorgava als morats un 6,1%. És a dir, l’aliança ha reforçat les opcions de la nova plataforma, però la suma de les dues marques és inferior respecte a fa un mes.

En canvi, Vox s’ha quedat estancat en el 10,6% que ja tenia en l’anterior baròmetre i continua sent la quarta força política, per darrere de Sumar, malgrat el protagonisme que els han donat els seus recents pactes municipals i autonòmics amb el PP.

Les enquestes per al baròmetre es van fer quan des del PSOE es posava el focus en la necessitat que tenia el PP de pactar amb Vox per aconseguir nombroses alcaldies i governs com el d’Extremadura, les Balears i la Comunitat Valenciana, aquest últim segellat dimarts. El treball de camp va coincidir també amb les negociacions per a la conformació de Sumar, la coalició que lidera la vicepresidenta i ministra d’Ocupació, Yolanda Díaz.

Sumar i Podem, ara junts

L’aliança, que agrupa una quinzena de partits, es va registrar finalment divendres passat davant la Junta Electoral Central amb Podem dins, però amb els dirigents morats denunciant que s’havia vetat la inclusió en les llistes de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, i que no se’ls havien reservat prou llocs de sortida.

Notícies relacionades

L’anterior baròmetre del CIS es va portar a terme abans de l’inici de la campanya electoral de les municipals i autonòmiques. Aquest estudi va tornar a situar al capdavant el PSOE amb una estimació de vot del 29,1%, però caient 1,3 punts des de l’abril. Al PP se li assignava un suport del 27,2%, a 1,9 punts dels socialistes.

En el baròmetre de maig, Sumar (on el CIS ja aglutinava IU, Compromís, En Comú, la CHA i Equo, entre altres formacions) pujava fins al 12,3% i escalava a la tercera plaça, i així superava tant Vox, que repetia amb un 10,6%, com Podem, que es quedava en un 6,1%.