El Suprem confirma en apel·lació el processament de Puigdemont per desobediència i la malversació més greu

El Suprem confirma en apel·lació el processament de Puigdemont per desobediència i la malversació més greu

EFE / Olivier Hoslet

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Sala d’Apel·lació constituïda al Tribunal Suprem per resoldre els recursos interposats per l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers que el van acompanyar en la fugida contra les resolucions del magistrat Pablo Llarena ha ratificat el seu processament en els mateix termes que va decretar l’instructor del procés a l’alt tribunal. De tal manera que l’expresident, Toni Comín i Lluís Puig ho estan per desobediència i malversació més greu després de l’aplicació de la reforma penal que va derogar la sedició i va modificar el segon delicte.

El tribunal, compost pels magistrats Vicente Magro (president i ponent), Susana Polo i Eduardo de Porres, ha rebutjat el recurs de Vox que pretenia que el processament ho fos per desordres públics agreujats, a més de la desobediència que sí que va acordar el jutge Llarena. I de la mateixa manera ha desestimat els recursos dels rebels en la causa quan confirma la no acceptació de la transformació de la malversació en els subtipus atenuats recollits en la reforma del codi penal introduïda en la LO 14/2022.

Apunta el Tribunal Suprem que no es pot transformar la sedició en el delicte de desordres públics introduït en la LO 14/2022 (art. 557 CP). Són diferents els elements dels dos tipus penals. La interlocutòria recorreguda l’ubica de manera més encertada en el delicte de desobediència de l’art. 410 CP. Els encausats van desplegar i van impulsar una desobediència civil i una insurrecció institucional orientada a alterar l’ordre constitucional, sense cap crida a la violència, no uns desordres públics per mitjà de la violència.

Notícies relacionades

Però és que, a més, s’incideix en el fet que això mateix ha sigut ja resolt per interlocutòria del tribunal d’enjudiciament 20107/2023, de 13 febrer de 2023, respecte als ja jutjats en la mateixa causa en aquesta mateixa línia d’excloure els desordres públics davant la derogació de la sedició.

La Sala d’Apel·lació del TS també reitera que, com ja va assenyalar la interlocutòria del tribunal d’enjudiciament de 13 de febrer de 2023, la reforma de la malversació no altera el processament per aquest delicte. I no l’altera la menció de l’ànim de lucre que consta en la nova redacció, així com no es poden incloure els fets en els nous subtipus atenuats fixats en la LO 14/2022. Ja ho ha assenyalat el tribunal d’enjudiciament en aquests mateixos termes que ara reitera la Sala d’Apel·lació del TS. I s’afegeix que: «La reforma de la LO 14/2022 no «desdibuixa» l’escenari de la present causa, al no haver modificat les raons del processament la modificació del tipus penal de l’art. 432 CP, ni poder comportar l’atenuació que es persegueix a la modificació cap a l’art. 433 CP o l’art. 432 bis com ja exposa el tribunal d’enjudiciament en la seva interlocutòria de 13 de febrer de 2023».