comicis del 23J

La portaveu de Ciutadans recolza sancionar Edmundo Bal

La portaveu de Ciutadans recolza sancionar Edmundo Bal
2
Es llegeix en minuts
Europa Press

La portaveu nacional de Ciutadans, Patricia Guasp, s’ha mostrat partidària d’aplicar una sanció al portaveu adjunt al Congrés, Edmundo Bal, per desqualificar la decisió de renunciar a les eleccions generals del 23 de juliol, i fins i tot no descarta l’expulsió del partit, a què el diputat ha replicat anunciant una querella per la revelació que se li ha obert un expedient disciplinari sense informar-lo.

L’Executiva de Ciutadans ja va avançar aquesta setmana que s’estudiaria sancionar els dirigents ‘taronges’ que, com Bal i el procurador del partit a les Corts de Castella i Lleó, Francisco Igea, han criticat la decisió de no presentar-se als comicis, ja que interpreta que s’està qüestionant la seva legitimitat i s’està posant en qüestió la gestió dels fons del partit.

Bal, una de les cares més visibles del sector crític, va titllar de «covarda» la direcció del partit per no presentar llistes i en successives ocasions han repetit que l’objectiu de l’actual Executiva és «guardar-se els diners que hi ha a la caixa per poder fer-se una campanya en les eleccions europees» del 2024, una al·lusió velada al secretari general, l’eurodiputat Adrián Vázquez, probable candidat a la reelecció.

La direcció afirma que els arguments d’aquests militants sobrepassen la línia de la crítica política i poden entrar en conflicte amb les obligacions que els estatuts ‘taronges’ estipulen per als afiliats. També mostren la seva disconformitat amb alguns dels arguments utilitzats per criticar la renúncia a presentar-se a les generals, com els relacionats amb l’economia o amb la legitimitat de la direcció.

Quan el diputat va conèixer la possibilitat de ser sancionat, va assenyalar que el seu partit «ha perdut la batalla del relat» i va llançar una advertència: «Si ho intenten, em trobaran». «Jo no deixaré que ningú trepitgi els meus drets fonamentals a casa meva, en el meu partit», va afegir.

Destruint el partit

Després de dies sense intervenir, ara Guasp ha trencat el seu silenci acusant Edmundo Bal d’estar «destruint» el partit amb declaracions que «fan moltíssim mal», per la qual cosa se sent «decebuda» i «indignada». A més, ha afirmat que l’advocat de l’Estat «es va esborrar» de les eleccions municipals i autonòmiques del 28M, en què Ciutadans va patir un daltabaix.

En una entrevista concedida a ‘Voz Pópuli’, la portaveu nacional admet obertament el desig que Edmundo Bal sigui sancionat per aquestes declaracions: «Estic a favor que es compleixin els estatuts», ha contestat.

I al ser preguntada si creu que Bal hauria de ser fins i tot «expulsat» de Ciutadans, Patricia Guasp no descarta res i remarca que hi ha un «procés disciplinari obert» i que a ella no li competeix decidir-ho.

Atac a la seva intimitat

Notícies relacionades

Davant això, Bal ha informat que, «a desgrat seu», ha decidit tramitar una querella per revelació de secrets contra la direcció del seu partit perquè considera que haver fet públic l’expedient disciplinari suposa «un atac» a la seva «intimitat», sobretot quan ningú l’havia informat d’aquest expedient. «I encara que ho haguessin notificat», ha afegit en un missatge a la xarxa social Twitter recollit per Europa Press.

Les tensions entre Bal i l’actual Executiva ‘taronja’ venen de lluny. L’advocat de l’Estat es va postular per liderar el partit en les primàries que es van celebrar en el marc del procés de refundació, enfrontant-se a la de Guasp i Vázquez, que va sortir vencedora. Ja en aquell procés, les candidatures es van intercanviar múltiples retrets.