Eleccions generals 2023

Els Comuns argumenten que acceptar Verstrynge a la seva llista és un acte de «generositat» amb Podem

Els Comuns argumenten que acceptar Verstrynge a la seva llista és un acte de «generositat» amb Podem

ACN

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Un acte de «generositat» amb Podem Catalunya per prioritzar la «unitat». Així argumenten els Comuns per què portaran com a número quatre a la seva llista per a les eleccions generals la secretària d’organització dels morats a nivell estatal, Lilith Vestrynge, una dirigent de Madrid. Han esquivat, no obstant, entrar a valorar el veto a la ministra d’Igualtat, Irene Montero, sobre qui la líder d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, va dir que hauria de ser inclosa en la candidatura si ella té voluntat de presentar-se.

El portaveu de l’espai a Catalunya, Joan Mena, s’ha escudat que el partit prioritzarà «no parlar més de partits ni de llistes» per evitar pronunciar-se sobre les discrepàncies internes que van marcar la setmana passada fins a la firma de la confluència amb Sumar divendres. L’objectiu és donar carpetada a les batalles domèstiques, també en territori català –on Podem va amenaçar de no implicar-se en la campanya per excloure Montero– i centrar el missatge en el projecte. Tot i així, En Comú Podem està encara a expenses d’oficialitzar si Jaume Asens repetirà o no com a cap de llista, així com de dissenyar les seves candidatures, de manera que hauran de parlar inevitablement de les llistes en els pròxims dies, a més de convocar un consell nacional per validar-les.

A En Comú Podem són conscients del llast que les disputes internes suposen per a la imatge de Sumar quan falta un mes i mig perquè els ciutadans passin per les urnes, davant el repte de l’esquerra de mobilitzar els seus votants. «No ha sigut fàcil i s’ha parlat més del qui que del què, però finalment s’ha aconseguit l’acord», ha intentat remarcar Mena, que ha afegit que la unitat de l’esquerra és «un punt de partida il·lusionant, però no el final del camí».

Notícies relacionades

Amb vocació d’intentar girar full a la imatge projectada en la recta final de les negociacions, els Comuns demanen ara centrar-se en el repte electoral: «A partir d’avui ens dedicarem només a parlar del model de país. El 100% del nostre temps estarà dedicat a parlar de propostes». Queda el més difícil: sumar tota la ciutadania que vol sortir endavant».

Mena ha recordat que el que pretenen la dreta i l’extrema dreta és derogar els avenços del Govern del PSOE amb Unides Podem i anar «en contra dels territoris com Catalunya», motiu pel qual ha reclamat el «vot útil» per al seu espai. Justament el mateix «vot útil» que demanen els socialistes. De fet, des del PSC, que han provat les seves candidatures aquest cap de setmana amb el trident que formen la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i els ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez, han esbossat les eleccions generals com una contesa entre el PSOE i el PP, per la qual cosa trencar aquesta dicotomia serà un altre dels reptes que Sumar té per davant.