Per forçar noves reunions

Els sindicats denuncien Pilar Llop davant el Suprem i als jutjats per no negociar

Els sindicats denuncien Pilar Llop davant el Suprem i als jutjats per no negociar
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els funcionaris de Justícia continuen mirant de forçar un acord que justifiqui els dos mesos que fa que es mobilitzen, primer amb aturades i després amb una vaga de caràcter indefinit. Aquest divendres han anunciat la presentació de denúncies contra la ministra de Justícia, Pilar Llop, davant la Fiscalia del Tribunal Suprem i als jutjats madrilenys de la plaça de Castilla per intentar que el ministeri es torni a asseure a la taula de negociació després que el secretari d’Estat, Tontxu Rodríguez, s’aixequés i els emplacés després de les eleccions generals per continuar les converses.

Després de la ruptura de les negociacions, Vicente Navarro, de STAJ; Luis Calero, de CCOO; Antonio Lozano, d’UGT, i Manuel Moreno, de CSIF, estan tancats en una de les seus del Ministeri de Justícia, que, per forçar la seva sortida, ha prohibit que se’ls introdueixi menjar. I aquest és el motiu de la denúncia que presentaran aquest matí als jutjats de la plaça de Castilla contra la ministra per coaccions i tracte degradant al comitè de vaga.

L’altra denúncia, la que han interposat davant la Fiscalia del Tribunal Suprem, es basa en el bloqueig de la negociació. És la segona vegada que anuncien una iniciativa d’aquest tipus. La vegada anterior van aconseguir arrencar una cita per reunir-se amb els representants ministerials, tot i que no va anar com estava previst, perquè de la trobada per part de Justícia va sortir un compromís per reunir-se després de les eleccions a l’haver decaigut la llei d’eficiència processal a què, segons Justícia, es vinculava l’acord.

Sense asseure’s

Notícies relacionades

En una nota els sindicats expliquen que des del 24 d’abril fins al passat dia 6 el Ministeri de Justícia no havia convocat el comitè de vaga a cap reunió, cosa que suposa que hagi incomplert la seva obligació de negociar per arribar a un acord. «Aquell dia el secretari d’Estat de Justícia, que encapçalava la delegació del Ministeri de Justícia, va interrompre unilateralment la reunió, i el Ministeri de Justícia ens va comunicar ahir que no hi haurà més reunions amb el comitè de vaga, malgrat que aquesta vaga indefinida continua convocada», assenyala.

La denúncia es basa en el que preveu l’article 8 del reial decret llei sobre relacions de treball, que «des del moment del preavís i durant la vaga el Comitè de vaga i l’empresari [...] hauran de negociar per arribar a un acord». «L’incompliment de la seva obligació de negociar per part del Ministeri de Justícia i els seus màxims responsables és un acte contrari a dret i fet tot i saber la seva il·legalitat» i resulta impossible desconvocar la vaga sense arribar a cap acord, insisteixen els sindicats.