Petició per carta

El PPE vol evitar que Sánchez presenti la presidència espanyola davant el Parlament Europeu en campanya electoral

  • El líder del Partit Popular Europeu, Manfred Weber, demana per carta a la presidenta del Parlament Europeu que ajorni fins al setembre la presentació de prioritats

  • El president del Govern espanyol té previst presentar les prioritats de la presidència rotatòria de la UE durant la sessió plenària del 10 al 13 de juliol

El PPE vol evitar que Sánchez presenti la presidència espanyola davant el Parlament Europeu en campanya electoral

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Manfred Weber, el president del Partit Popular Europeu i cap de files del grup al Parlament Europeu, torna a la càrrega contra el president del Govern central, Pedro Sánchez. Aquesta vegada no es tracta del parc nacional de Doñana, sinó de la pròxima presidència rotatòria espanyola de la UE que Espanya assumirà l’1 de juliol durant sis mesos. En una carta enviada a la presidenta de l’Eurocambra, Roberta Metsola, el conservador alemany reclama l’ajornament de l’habitual presentació de prioritats de treball prevista per a la sessió plenària del 13 de juliol, deu dies abans de les eleccions generals d’Espanya, per evitar que contamini la campanya electoral que arrencarà el 7 de juliol.

«Ha sigut la nostra pràctica i orgull rebre, a l’inici de cada presidència de la UE, els caps d’estat i de govern per a una presentació i debat del programa d’activitats de la presidència rotatòria», arrenca Weber en les seves primeres paraules. No obstant, prossegueix el líder conservador, després de les eleccions municipals i regionals el 28 de maig el primer ministre Pedro Sánchez ha decidit convocar eleccions anticipades el 23 de juliol. «És exactament tres setmanes després que Espanya assumeixi la presidència del Consell de la UE durant el segon semestre, que comença l’1 de juliol», recorda.

Segons el líder conservador ateses les circumstàncies, el que hauria de fer el Parlament Europeu és ajornar fins al setembre la presentació. «Tenint en compte les excepcionals circumstàncies, li demano que consideri retardar la data de presentació del programa d’activitats de la presidència espanyola del ple de juliol al de setembre per permetre a l’acabat d’elegir primer ministre presentar les prioritats del Consell fora de les batalles polítiques nacionals», reinvindica el president del PPE. Weber considera que aquest «lleuger ajust» del calendari institucional reforçarà la legitimitat democràtica del procés. «Això enfortirà la nostra capacitat de complir les nostres prioritats comunes», ha afegit.

Desafiaments sense precedents

Notícies relacionades

La missiva, amb data l’1 de juny, també adverteix a Metsola que la presidència espanyola de la UE arriba en un moment molt desafiador. «La presidència espanyola del Consell de la UE té lloc en un moment en què la Unió Europea afronta desafiaments sense precedents vinculats a la guerra de Rússia contra Ucraïna, la inflació i els elevats preus de l’energia. A més, la UE ha de treballar internament per solidificar l’Estat de dret, trobar punts de coincidència sobre el problema migratori i augmentar la competitivitat», argumenta. En definitiva, al·lega el president del grup més nodrit de l’actual hemicicle, «les prioritats fixades per la presidència rotatòria exerceixen un paper clau» i la seva «presentació abans el ple constitueix un moment institucional crucial en termes de rendició de comptes».

La presentació de les prioritats de la presidència, prevista en principi per al 13 de juliol a Estrasburg, és una de les dates clau al calendari europeu del president del Govern el mes de juliol i en plena campanya electoral. Prèviament, el 6 i 7 de juliol rebrà a Madrid el col·legi de comissaris, amb la seva presidenta, Ursula von der Leyen, al capdavant abans de desplaçar-se l’11 i 12 de juliol a la cimera de líders de l’OTAN que se celebra a Lituània. Abans de les eleccions del 23 de juliol tindrà una altra oportunitat de fotografiar-se amb dirigents europeus i internacionals en la cimera Unió Europea-Amèrica Llatina que tindrà lloc el 17 i 18 de juliol a Brussel·les.