Crisi a les files taronges

Cs busca reconstruir-se des de Catalunya per no desaparèixer després de l’adeu d’Arrimadas

  • Ciutadans, d'acostar-se al cel a caure a l’abisme

  • Arrimadas: el triomf històric català i la moció de censura que va acabar amb tot

  • Resultats eleccions municipals 2023 – Total Espanya

Cs busca reconstruir-se des de Catalunya per no desaparèixer després de l’adeu d’Arrimadas

EFE / Quique Garcia

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enèsima debacle electoral en les eleccions municipals i autonòmiques, i la decisió de Pedro Sánchez d’avançar els comicis generals al 23 de juliol, ha deixat Ciutadans fora de joc. Els taronges han desaparegut de tots els parlaments autonòmics on se celebraven eleccions i només han aconseguit 392 regidors a tot Espanya, dels més de 67.000 llocs possibles. Unes dades que s’han carregat Inés Arrimadas, que aquest dijous ha anunciat que deixa la política i que han obligat la direcció del partit a prendre la decisió de no presentar-se a les generals, ja que podria ser un suïcidi polític i, sobretot, econòmic. Però el partit es nega a desaparèixer i vol començar la reconstrucció des de Catalunya, justament on va néixer el 2006.

Els resultats també han sigut extremadament dolents per als taronges a la comunitat. Han quedat fora de l’Ajuntament de Barcelona i només han aconseguit 10 regidors a tot Catalunya. Però fonts de la direcció catalana creuen que aquí encara hi ha partit. Reconeixen que no s’esperaven uns resultats tan nefastos, però ho atribueixen a la «polarització», i consideren que en unes eleccions catalanes la situació seria diferent. Per aquesta raó, donen per fet que es tornaran a presentar. Si no hi ha avanç electoral, els comicis estan previstos per al febrer del 2025.

Recursos per a Catalunya

Fins aleshores, els sis diputats que mantenen els taronges faran servir el Parlament com a plataforma per mantenir viu el partit i continuar tenint espai mediàtic. Les mateixes fonts asseguren que Cs «encara té diners a la caixa» i que, estalviant-se la campanya de les generals, podran dedicar gran part dels recursos i esforços a Catalunya, però també a Europa, ja que aspiren a poder presentar-se a les eleccions europees del juny del 2024.

A Catalunya, asseguren des del grup parlamentari, la intenció és continuar l’estratègia que els va fer guanyar les eleccions del desembre del 2017, quan van aconseguir 36 diputats, amb un discurs molt dur i combatiu contra l’independentisme i fent ús dels tribunals per denunciar les maniobres al Parlament. En aquell moment, tot i que el context era molt diferent del d’ara, van aconseguir que més d’un milió de catalans els votessin.

Ara reconeixen que una bona part d’aquest electorat els ha deixat de veure necessaris perquè el procés està en ‘stand by’ a causa de la normalització de la relació entre governs, però consideren que encara hi podria haver algunes esquerdes per aprofitar. En aquest sentit, aspiren a recollir el vot dels socialistes descontents dels pactes amb independentistes i treure profit de la baixa activitat de Vox i el PP al Parlament.

Fugues i suports externs

Les mateixes fonts també donen per fet que hi haurà noves fugues al PP i al PSC. De moment, per intentar retenir la més que probable sagnia de militants, la cúpula dels taronges té previst començar una ronda de contactes i reunions amb tots els candidats que van omplir les llistes del partit diumenge passat. «Amb els que han entrat i amb els que no», puntualitzen.

Notícies relacionades

La intenció, expliquen, és aclarir i defensar els motius que han portat la direcció a fer un pas al costat i renunciar al Congrés. Però també detallar quins són els pròxims passos i els plans de futur. La cúpula catalana, comandada per Carlos Carrizosa, té previst fer aquest «treball intern» durant els mesos d’estiu, mentre la resta de partits se centra en les generals, per començar una «nova etapa» a partir del setembre.

Un dels plantejaments per tornar a guanyar protagonisme a Catalunya passa per «recuperar» suports econòmics i intel·lectuals que en el passat havien emparat Ciutadans i fer actes amb ells per rellançar el partit i evitar certificar-ne la desaparició.