Avanç electoral

Pedro Sánchez admet la dificultat del 23J: «La dreta està envalentida»

El president es reivindica, assegura que els «encerts han sigut més que els errors» i demana al PSOE parar l’onada «trumpista»

Pedro Sánchez admet la dificultat del 23J: «La dreta està envalentida»

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Marisol Hernández

Sessió de teràpia col·lectiva en la reunió del grup parlamentari socialista. Pedro Sánchez ha intervingut aquest matí davant els diputats i els senadors per mirar d’aixecar la moral a un partit devastat per l’hecatombe de les eleccions autonòmiques i municipals del 28M. I ho ha fet reivindicant el treball fet durant tota la legislatura en un context «extremadament difícil» i agraint «de tot cor» el seu esforç. 

Un Sánchez visiblement tocat ha tornat a lamentar que «magnífics presidents i alcaldes, amb una gestió impecable, es veuran desplaçats», en una nova assumpció de responsabilitats que ja va reconèixer en la declaració institucional d’aquest dilluns en la qual va anunciar la convocatòria d’eleccions anticipades el 23 de juliol. No podia «mirar cap a un costat quan els teus pateixen un càstig tan immerescut i tan injust», ha dit. «No podia desentendre’m de la seva sort i continuar com si no passés res». Per això, ha recalcat, va prendre la decisió d’avançar els comicis amb la seva «consciència».

El president del Govern ha admès que el 23J «no és fàcil», que «la dreta està envalentida» i té potents aliats a favor seu. Però ha reclamat «disputar-ho». «El millor és que els espanyols prenguin la paraula i es pronunciïn sobre el rumb d’Espanya». Sánchez, que no ha citat en cap moment el Govern de coalició, ha assegurat que «per als pròxims quatre anys necessito un suport fort». 

Notícies relacionades

«Hem comès errors, sense cap dubte», ha admès, però «els encerts han sigut més que els errors». En aquest to reivindicatiu ha fet un repàs de la gestió de l’Executiu davant els que representen la «dreta extrema» i l’«extrema dreta», que és la fórmula amb què en tot moment s’ha dirigit al PP i a Vox. «No podem permetre’ns retrocedir ni un mil·límetre», ha assenyalat. «Estic convençut que els espanyols volen progrés». 

Sánchez ha insistit que «toca aclarir el que volem que sigui Espanya», si estem amb «Lula o Bolsonaro», alhora que ha alertat que l’arribada de l’extrema dreta al Govern perjudicarà la imatge d’Espanya. I ha avançat que la campanya serà molt dura, amb una «cascada d’insults».