Eleccions generals

Feijóo demana una «majoria suficient» el 23J i evita el debat dels pactes amb Vox

  • La recuperació electoral del PP a Catalunya ajorna els conflictes interns

  • Feijóo demana obediència als seus barons perquè Sánchez no pugui utilitzar guerres internes davant el 23J

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Per què diuen que no existeixen les majories absolutes? No perdré ni un minut a explicar quin no és el meu objectiu». Així ha esquivat el president del PP, Alberto Nuñez Feijóo, el debat sobre si pactaria amb Vox, si sumen després de les eleccions anticipades del juliol, per arribar a la Moncloa. Ho ha fet durant la reunió anual del Cercle de Economia que se celebra aquests dies a l’Hotel W de Barcelona, en el que ha sigut la seva primera visita a Catalunya després de les eleccions de diumenge.

Davant les preguntes dels assistents, Feijóo s’ha aferrat a les majories absolutes que els populars han aconseguit a Madrid i a La Rioja, a més de les últimes que van aconseguir a Andalusia i la que ell mateix va aconseguir a Galícia el 2020, per rebutjar que no pugui passar el mateix en les pròximes eleccions generals. «El meu objectiu és que hi hagi un govern amb una majoria suficient per fer les reformes que necessita el país», ha defensat, i ha afegit també que tindrà «amplitud de mires per trucar al PSOE i als partits reformistes per intentar consensuar-les».

En el seu primer acte públic després de les eleccions municipals de diumenge i de la convocatòria anticipada de generals per al 23 de juliol, Feijóo també ha aprofitat per criticar l’avanç electoral i ha fet una crida a la «responsabilitat» dels ciutadans per evitar una abstenció important davant l’«èxode vacacional» i les altes temperatures que es registren a l’estiu a Espanya. «Ni 12 hores després de conèixer els resultats d’unes eleccions, se n’han convocat unes altres. Per a això s’haurien pogut convocar juntes, tal com vam demanar. Els ciutadans s’haurien estalviat molt temps, centenars de milions i incomoditats», ha assenyalat el líder dels populars.

El PP a Catalunya

Notícies relacionades

Feijóo també ha volgut remarcar que el seu primer acte després de la convocatòria d’eleccions hagi sigut a Catalunya, i ha retret a Pedro Sánchez que hagi anul·lat la seva participació en la reunió del Cercle de Economia. «Un líder no s’ha d’amagar, ha d’afrontar compromisos i donar la cara sempre», ha defensat Feijóo, després de ser afalagat en la presentació de la seva conferència pel president del Cercle, Jaume Guardiola, que li ha agraït la seva presència i ha avisat que la pròxima visita la pot fer ja «com a president».

Sobre els resultats electorals a Catalunya, Feijóo ha celebrat que els populars hagin «triplicat la representació», però ha deixat clar que no es dona per «satisfet» i que l’objectiu és ser «un partit de govern a Catalunya i que connecti amb la societat catalana». «No aspiro que el PP sigui testimonial», ha avisat, després de prometre continuar «treballant» per aconseguir revertir-ho i per fer «política útil». Fins a l’Hotel Vela de la capital catalana s’hi ha desplaçat una àmplia representació dels populars catalans, entre ells el president del partit a Catalunya, Alejandro Fernández, el secretari general, Santi Rodríguez, i el cap de llista a Barcelona i ara ja regidor electe, Daniel Sirera.