Decisió dràstica

Sánchez avança les eleccions generals al 23 de juliol després de la debacle en autonomies i municipis

«El millor és que els espanyols prenguin la paraula per definir el rumb polític del país», assenyala el president, assumint que la responsabilitat de la patacada també és seva

  • El PSOE s’estavella i perd gairebé tot el seu poder territorial

  • ¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Aquestes són les combinacions que poden decantar el govern municipal

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez ha reaccionat de manera dràstica a l’enorme patacada que ahir diumenge va patir el PSOE en les eleccions municipals i autonòmiques. El president del Govern ha decidit avançar diversos mesos les eleccions generals. S’esperaven al desembre, però finalment seran el 23 de juliol, ha anunciat aquest dilluns el líder socialista durant una compareixença sense preguntes des del palau de la Moncloa. 

«He pres aquesta decisió en vista dels resultats d’aquest diumenge. Magnífics presidents i alcaldes socialistes es veuran desplaçats amb una gestió impecable, malgrat que han vist incrementat el seu suport. Hi haurà noves majories del PP i Vox. El sentit del vot trasllada un missatge que va més enllà: crec necessari donar una resposta i sotmetre el nostre mandat a la voluntat popular», ha assenyalat Sánchez, que poc abans havia comunicat la decisió al rei Felip VI. Amb aquestes paraules, el president del Govern, que durant la campanya va tenir un enorme protagonisme gràcies als seus continus anuncis de mesures que després aprovava el Consell de Ministres, ve a reconèixer que la responsabilitat de la debacle és també seva. Ell tornarà a ser el candidat a la presidència del Govern, expliquen a la direcció del PSOE.

Les generals, com ha recordat Sánchez, es produiran en un context d’enorme protagonisme internacional per a Espanya. A partir de juliol i fins a finals d’aquest any assumirà la presidència rotatòria de la UE. Qui governi després dels pròxims comicis, Sánchez o Alberto Núñez Feijóo, serà qui exercirà aquest càrrec. 

«Totes aquestes raons aconsellen una clarificació sobre la voluntat dels espanyols i les forces polítiques que han de liderar aquesta fase. Només hi ha un mètode infal·lible per resoldre aquests dubtes: la democràcia. El millor és que els espanyols prenguin la paraula per definir el rumb polític del país», ha conclòs el cap de l’Executiu, després d’uns resultats que els socialistes no havien imaginat ni en els seus pitjors malsons. 

El precedent del 2011

El PSOE es va acomiadar diumenge del poder en almenys cinc de les autonomies on ostentava la presidència: País Valencià, Aragó, Extremadura, Balears i la Rioja. El PP també li va arrabassar Cantàbria, on els socialistes eren socis minoritaris dins d’un executiu liderat pels regionalistes. I a les Canàries encara no se sap, però hi ha moltes possibilitats que canviï també de color, en favor de Coalició Canària. En el pla municipal el desenllaç no va ser gaire més positiu per al PSOE. Va quedar 750.000 vots per sota del PP, que va atraure gairebé tot l’antic electorat de Cs, i va dir adeu a 15 de les 22 capitals de província que governava: de Sevilla a Valladolid, passant per Palma i Castelló.

Notícies relacionades

Tot té aroma de maig del 2011. Llavors, en plena crisi, el mapa d’Espanya també es va tenyir de blau, més que ara fins i tot. Va ser el prolegomen de la majoria absoluta de Mariano Rajoy a finals d’aquell any. Però aquesta vegada les dades econòmiques (en creixement, ocupació i inflació) no són dolentes. De fet, són millors que la mitjana europea, i aquesta legislatura, malgrat la pandèmia i la guerra a Ucraïna, no ha estat marcada per les retallades, sinó per avenços socials com la pujada del salari mínim i la revalorització de les pensions. 

Al PSOE analitzen què ha passat, a què es deu aquest immens correctiu a les urnes. Encara és aviat per calibrar quant ha afectat en el mal resultat els debats que van monopolitzar la campanya, de les llistes de Bildu a les denúncies de compra de vots, quant ha afectat el desgast de la figura de Sánchez i la seva coalició amb Podem, després de diversos mesos en què la relació entre socialistes i morats ha sigut més tensa que mai aquesta legislatura. Sobretot per la reforma de la llei del ‘només sí és sí’ per evitar que els agressors sexuals condemnats es continuessin veient beneficiats. Des de la nit de diumenge, diversos càrrecs socialistes van anticipar que Sánchez podia reaccionar a la patacada traient Unides Podem de l’Executiu. Però finalment el president del Govern ha optat per una via encara més dràstica: eleccions anticipades.