Debat postelectoral en el partit de Puigdemont

El sector moderat de Junts pressiona per un canvi d’estratègia després de la victòria de Xavier Trias

  • ¿Qui serà l’alcalde de Barcelona? Aquestes són les combinacions que poden decantar el govern municipal

  • Mapa dels resultats de les eleccions municipals 2023 a Barcelona, per districtes

El sector moderat de Junts pressiona per un canvi d’estratègia després de la victòria de Xavier Trias

David Zorrakino / Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Un resultat, dues lectures. Les eleccions municipals d’aquest diumenge a Junts per Catalunya s’han viscut amb dues mirades diferents. D’una banda, l’expresident Carles Puigdemont ha carregat contra la divisió de l’independentisme, en una referència clara als pactes d’ERC amb el PSC. De l’altra, el sector més moderat se sent totalment legitimat en la seva estratègia i esgrimeix la victòria de Xavier Trias a Barcelona, entre altres municipis.

Els moderats consideren que ha quedat demostrat que els candidats que han centrat el seu missatge en les polítiques locals, el diàleg i la gestió, han obtingut un gran resultat, o un resultat decent. No només Trias, sinó també els candidats de Martorell, Igualada i Figueres serien la demostració d’aquesta tesi. També Lleida, malgrat que en aquest, com en altres casos, l’auge del PSC ha passat davant de qualsevol lectura interna.

«Construir, sumar», remarca un dirigent com a conceptes que han funcionat i que abonen aquesta lectura interna. En l’anvers, els moderats situen la candidata de Girona, l’exconsellera Gemma Geis, fidel puigdemontista que ha fet una campanya de gestió però també netament independentista, i ha fet descendir Junts de la primera a la tercera posició. El candidat a Badalona i secretari d’organització, David Torrents, del sector afí a Laura Borràs, ha quedat fora del consistori.

Reflexió interna

En canvi, fonts de la direcció consideren equivocada aquesta lectura i també apunten que altres candidats moderats han tingut resultats més que modestos. Defensen que el focus cal posar-lo en la decisió d’ERC d’intentar superar els socialistes, en lloc d’apuntalar la unitat entre independentistes. Aquesta visió és més optimista quant als resultats d’aquest diumenge per part del partit, si bé s’afegeix a la idea que cal una «reflexió interna». Puigdemont ha criticat en un tuit l’estratègia d’Esquerra per haver engrandit el PSC, però hi ha afegit un interrogant: «S’ha de veure si s’ha produït o no un creixement de la base independentista als municipis on s’havien proposat estratègies explícites en aquest sentit».

Aquesta discussió entre diferents interpretacions no té encara una derivada interna en relació amb la figura de Borràs. La presidenta del partit, condemnada per delictes relacionats amb la corrupció, ha fet una campanya discretament, però clarament a favor del missatge que aquestes eren eleccions municipals i també en clau nacional. Un missatge contrari a la sociovergència i crític amb ERC, mentre que Trias ha aconseguit la victòria després d’una campanya de mà estesa a socialistes i republicans. Mà estesa que ha mantingut després de la victòria.

Notícies relacionades

La situació de Borràs és, per als més moderats, insostenible. Però ningú s’atreveix a pronosticar un desenllaç concret, per ara, que tingui a veure amb un qüestionament obert a la seva figura, perquè això equivaldria o bé a una actuació de la comissió de garanties o a la convocatòria d’un congrés extraordinari per escollir la direcció, la qual cosa afectaria també el secretari general, Jordi Turull.

Probablement, les eleccions generals congelaran aquests debats pendents atesa la pressa del partit per preparar la campanya electoral i celebrar eleccions primàries en què probablement, segons fonts de la direcció, Míriam Nogueras repetirà com a candidata amb grans opcions de ser ratificada per les bases.

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: