Eleccions municipals Barcelona 2023

Collboni s’activa per ser alcalde gràcies a Comuns i ERC malgrat l’avançament de les generals

Els republicans allunyen la possibilitat de facilitar l’alcaldia de Barcelona al candidat del PSC

  • Tot el que està passant després de les municipals, en directe

  • Un 2+2 de Colau i Collboni amb el suport d’ERC, l’encara més difícil dels Comuns

  • 20 coses que no sabies de Jaume Collboni

  • Els gràfics més rellevants de les eleccions municipals a Catalunya

Collboni s’activa per ser alcalde gràcies a Comuns i ERC malgrat l’avançament de les generals

ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Una cosa és la campanya i una altra tenir els resultats a sobre de la taula. I quan es tracta de les opcions de governar, no hi ha hemeroteca que valgui. Malgrat que el candidat del PSC, Jaume Collboni, convençut que seria el guanyador de les municipals a Barcelona, va dir que si no guanyava no intentaria ser alcalde i es quedaria a l’oposició, es disposa a arremangar-se per aconseguir treure la vara de comandament al seu rival de Junts, Xavier Trias.Així l’hi ha encarregat el líder del partit, Salvador Illa, que té entre cella i cella que els socialistes catalans portin les regnes a les quatre capitals de província.

L’operació que pretén Collboni no és precisament senzilla malgrat que aritmèticament sigui possible. Més encara havent entrat a boca de canó en plena campanya de les generals convocades precipitadament per Pedro Sánchez. Per desbancar Trias, necessitaria sumar als seus 10 regidors els vots dels nou representants dels Comuns i almenys dos dels cinc d’ERC per arribar als 21 o bé fer entrar en l’equació els quatre del PP, tot i que aquests no serien compatibles amb una fórmula que inclogui Colau.

La imatge de Trias flanquejat per Jordi Turull i Laura Borràs ha actuat de repel·lent per al PSC, a més de ser conscient que Junts no renunciarà a la vara malgrat que els convidi a pactar. I el que vol Illa és l’alcaldia, no ser soci minoritari de ningú, per la qual cosa la sociovergència no li serveix. La consigna, ha detallat, és que es configurin pactes «estables», amb «segell progressista» i pensats «únicament en clau de cada poble i ciutat», per la qual cosa ha remarcat que Barcelona no serà «moneda de canvi» de cap altre municipi o de l’elecció del relleu de Laura Borràs al Parlament.

Les opcions

Ada Colau està disposada a explorar l’entesa. «És necessari un govern d’esquerres», ha defensat davant els empresaris en les jornades del Cercle d’Economia. Tot i que els Comuns es resisteixen a donar per fet que seria el cap de llista socialista l’alcalde i s’esforcen a donar ales a una fórmula que suposi un repartiment de l’alcaldia amb el PSC.Mantenen viva l’esperança que el recompte oficial de divendres faci un tomb al seu favor i els situï en aquesta segona posició de la qual es van quedar tan sols a 142 vots. Fins que no tinguin el retrat definitiu, la fins ara alcaldessa no decidirà el seu destí. I al partit no amaguen que aquest podria ser les generals del 23 de juliol per mirar de donar un reconeixement a Yolanda Díaz.

Però més difícil ho té el PSC amb els republicans. De partida, Ernest Maragall considera que és Trias qui, com a guanyador, ha de liderar l’intent de formar govern municipal, però tampoc ha sigut taxatiu amb Collboni i no ha tancat la porta a parlar. Però ja amb l’anunci de Sánchez que hi hauria generals a la cantonada, el líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha allunyat aquesta possibilitat i ha situat com a prioritat els acords amb segell independentista. El relat de la contesa de la pròxima batalla electoral comença a forjar-se contrarellotge a la seu de cada formació. I en la dels republicans, en concret, es preveuen canvis després del cop a les municipals i la seva repercussió en la legislatura de Pere Aragonès.

En un intent de fer-se veure sabent que no té la clau que li hagués agradat malgrat duplicar la representació popular, Daniel Sirera ha deixat caure que està «obert a contribuir a la governabilitat» i que, si ha d’escollir entre Trias o Collboni, no té «predilecció» per un o l’altre.

El candidat de Junts, per ara, observa els moviments del PSC amb poca inquietud i mirant d’assaborir el seu triomf. O almenys així ho fa veure quan en declaracions a RAC-1 ha assegurat que està convençut que no es repetirà una jugada com la que el 2019 va deixar a Ernest Maragall sense l’alcaldia. Certament, que això passés serviria amb safata de plata la campanya de Junts a les generals. Tot i així, conscient que no li convé tancar-se cap via d’acord i que surt amb avantatge, s’ha mostrat conciliador i ha advocat per «fórmules d’entesa i de negociació». A males, ja ha apuntat que podria governar en minoria amb geometria variable.

Notícies relacionades

La segona volta de les municipals comença aquesta setmana amb les negociacions, que aquesta vegada s’encavalquen de manera inèdita amb la batalla estatal.

ELECCIONS MUNICIPALS A CATALUNYA

Consulta els resultats de les eleccions municipals 2023 a Catalunya el 28M

Recorda que el 28M podràs consultar els resultats de les eleccions municipals a Catalunya 2023 a Espanya: