Cita amb les urnes el 23 de juliol

Meritxell Batet guanya punts per tornar a ser la candidata del PSC a les eleccions generals

Els socialistes catalans descarten primàries per elegir els seus candidats davant la pressa de les urnes

  • ¿Per què Pedro Sánchez avança les eleccions generals?

  • Pedro Sánchez, dins de l’executiva del PSOE: «El millor resultat el podem tenir ara»

Meritxell Batet guanya punts per tornar a ser la candidata del PSC a les eleccions generals
3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

No hi ha temps ni per a primàries ni per assumir més riscos. La pressa amb què han d’actuar els partits per confeccionar la llista de les eleccions generalsconvocades precipitadament per Pedro Sánchezpromou les apostes segures. I el PSC veu en la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, una candidata solvent per guanyar de nou a Catalunya i completar el triplet que anhela Salvador Illa després d’imposar-se en les catalanes i en les municipals, malgrat haver-se quedat curt a Barcelona. Els socialistes catalans senten el pes a la seva esquena d’exercir de motor perquè el PSOE remunti i aguanti a la Moncloa.

Fonts socialistes apunten que Batet és la dirigent amb més opcions de tornar a ser la candidata, com ja ho va ser el 2019. Llavors va aguantar el pols i va quedar segona davant una ERC liderada per Gabriel Rufián –tot i que en les del 28 d’abril va ser Oriol Junqueras el número u–. Ara, Illa ha deixat clar que surt a guanyar per tornar al PSC la supremacia també en aquesta contesa com un pas més en el seu propòsit d’arribar a la Generalitat en les pròximes catalanes.

«És de sentit comú que sigui Batet», asseguren des de l’executiva del PSC. Tot i que en la reunió que la cúpula ha fet aquest dilluns no s’ha parlat de noms, s’ha activat el procediment perquè s’aclareixi ràpid aquesta carpeta. Si una cosa no es pot permetre ara cap partit, i menys els socialistes, són tibantors.

Iceta com a opció

Hi ha un corrent majoritari dins de la direcció del partit a favor que qui encapçali la candidatura sigui una dona, malgrat que el ministre de Cultura i president del PSC, Miquel Iceta, seria també una opció, a més de resultar insòlit incloure’l en llistes sense ser ell el número u. Però es preveu que l’eix de la campanya sigui, més que mai, que «cal sortir a frenar la dreta», com ha traslladat aquest dilluns Illa a la cúpula del PSC. I de Batet destaquen sempre que és la persona que s’ha encarregat de preservar la «dignitat» institucional al Congrés parant els peus a Vox i a les andanades del PP.

La tercera autoritat de l’Estat és una de les dirigents que suscita més confiança en Sánchez. Ja el 2015, en un gest inèdit destinat a remarcar l’aposta de l’actual president del Govern central pel diàleg territorial, va ser la número dos del PSOE per Madrid, només per darrere del mateix Sánchez. També va exercir de coordinadora del programa electoral socialista. Des del 2016, ha sigut la cap de llista del PSC en totes les generals que s’han convocat, per dirigir primer el Ministeri de Política Territorial, abans de la coalició amb Unides Podem, i passar després a la presidència del Congrés. 

Notícies relacionades

Aquest aspecte conciliador, aliè a la crispació de la política espanyola, s’ha remarcat especialment en els dos mítings de campanya en els quals ha participat a Barcelona al costat de Collboni. I la presidenta del Congrés va ser també en el grup de dirigents més pròxim a l’alcaldable quan va sortir a valorar els resultats de les municipals. Un altre dels noms que es consideren és el de la ministra de Transport, Raquel Sánchez. Però en el seu cas, hi ha qui creu que seria «posar-ho massa fàcil» als partits independentistes que l’assenyalen com la responsable del mal funcionament de Rodalies.

En condicions normals, el PSC convocaria primàries per escollir la seva candidata, però Illa ja ha deixat clar que no hi ha temps per activar tot el procediment, per la qual cosa es recorrerà als actuals estatuts i reglament del partit, que atorguen al consell nacional –màxim òrgan del partit entre congressos– la potestat per donar el vistiplau a la proposta que faci l’executiva.