Municipals 28M

¿Qui guanyarà les eleccions municipals a Madrid 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes

  • ¿Qui guanyarà les eleccions? Les prediccions per a Barcelona, sis ciutats catalanes més, Madrid i la Comunitat de Madrid

¿Qui guanyarà les eleccions municipals a Madrid 2023? Aquestes són les prediccions més enllà de les enquestes
2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Alberto López
Alberto López

Politòleg

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

EL PERIÓDICO ofereix aquest dimarts, 16 de maig, una nova actualització del mercat de prediccions Predilect per conèixer l’evolució de l’estimació de vot i la fórmula de govern més probable en les eleccions municipals a l’Ajuntament de Madrid. Fruit d’un projecte d’investigació de la Universitat de Zuric, aquesta eina electoral funciona com un mercat de borsa i es basa en les transaccions d’un notable grup d’especialistes en ciències polítiques, socials i econòmiques.

El 2021, Més Madrid va guanyar les eleccions amb el 31% dels vots i 19 regidors; el PP va obtenir 15 regidors; Ciutadans, 11; el PSOE, 8, i Vox, 4. La suma de les esquerres va ser de 27 regidors, dos per sota de la majoria absoluta (29). En canvi, les dretes van sumar 30 regidors, cosa que va permetre al candidat del PP, José Luis Martínez-Almeida, ser elegit alcalde amb els vots a favor de Ciutadans i Vox. Els populars i el partit taronja han governat en coalició durant aquest últim mandat.

¿QUÈ ÉS UN MERCAT DE PREDICCIONS?

En aquesta última actualització, el PP compta amb un 58,8% de probabilitats de revalidar l’alcaldia de Madrid (tres dècimes més que el dia anterior), mentre que les opcions que Més Madrid recuperi la vara de comandament se situen en el 39,7% (quatre dècimes menys que ahir).

El següent gràfic mostra l’evolució de les probabilitats de cada força política des de l’inici de la sèrie de prediccions.

En el cas de l’Ajuntament de Madrid, Predilect també ha estimat quines probabilitats tenen Ciutadans i Podem de superar la barrera electoral del 5% que dona accés al consistori. En les últimes 24 hores han pujat dos punts les probabilitats que cap de les dues formacions es faci un lloc a l’ajuntament (42%), mentre que han crescut tres dècimes les opcions que Podem obtingui representació però Cs no (33,6%). Les possibilitats que els taronges superin la barrera electoral però els morats no se situïn en el 7,6% (1,3 punts més que ahir), mentre que les expectatives que tots dos arribin a aquest llindar han pujat mig punt i se situen en el 16,7%.

Notícies relacionades

José Luis Martínez-Almeida, Begoña Villacís i Javier Ortega Smith repeteixen com a candidats del PP, Ciutadans i Vox, respectivament, mentre que Més Madrid i el PSOE presenten cares noves. L’aspirant socialista serà l’exministra d’Indústria Reyes Maroto i la candidata de Més Madrid és l’actual portaveu del grup parlamentari, Rita Maestre, que va agafar les regnes municipals de la coalició després de la renúncia de l’exalcaldessa Manuela Carmena.

Predilect és l’únic mecanisme que permet seguir l’última hora de les expectatives electorals més enllà de les enquestes i fins i tot la mateixa jornada electoral, atesa la prohibició legal de publicar estudis d’opinió durant els cinc dies previs als comicis i fins que tanquin els col·legis electorals.