Comicis municipals

Eleccions del 28M: El PSC substitueix ERC com la força més votada a Catalunya, tot i no guanyar a Barcelona

  • Resultats de les eleccions 2023 en directe: primers resultats de les municipals i autonòmiques

  • Trias aconsegueix la gesta: Junts recupera l’alcaldia de Barcelona

Eleccions del 28M: El PSC substitueix ERC com la força més votada a Catalunya, tot i no guanyar a Barcelona

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Xavier Trias ha guanyat les eleccions municipals a Barcelona i el PSC a la majoria de les altres grans ciutats de Catalunya. El postconvergent ha amargat als socialistes la que hagués sigut una nit rodona i els de Salvador Illa s’hauran d’acontentar –a falta de l’efecte dels pactes postelectorals– amb la reconquesta de tres de les quatre capitals de província catalanes. ERC, per la seva banda, ha perdut el terreny guanyat a l’àrea metropolitana en els anteriors comicis, si bé aconsegueix guanyar Junts en regidors (que no en vots) en el conjunt del país. 

El PSC s’ha erigit en el guanyador de les eleccions municipals a Catalunya pel que fa a nombre de vots, amb el 23% de les paperetes. Els socialistes han sigut la força que més suports ha aconseguit en 7 de les 10 ciutats més poblades del Principat, tenyint d’un vermell més intens el cinturó metropolità. Núria Marín ha guanyat a l’Hospitalet amb contundència però ha perdut la majoria absoluta. Mentrestant, Núria Parlón (Santa Coloma de Gramanet) i Marta Farrès (Sabadell) sí que han aconseguit més de la meitat dels regidors dels seus consistoris. 

Terrassa i Badalona, la tercera i quarta ciutats més poblades de Catalunya, s’han erigit com a illes independents dins el repartiment entre el PSC, ERC i Junts. Terrassa continuarà sent el municipi més gran d’Espanya amb un alcalde independent, després que Jordi Ballart hagi ampliat la seva majoria. A Badalona s’ha tornat a imposar Xavier García Albiol (PP) i aquest cop amb majoria absoluta, desactivant així la possibilitat d’un nou pacte de ‘tots contra el xèrif’.  

ERC ha perdut Lleida i Tarragona, dues de les principals alcaldies que havia aconseguit arrabassar-li al PSC quatre anys abans. A la capital de Ponent Miquel Pueyo, que quatre anys abans va aconseguir armar un pacte ampli que el va portar a la Paeria, ha passat de ser el més votat a la tercera posició, rere el PP. Els republicans també han vist com l’ex Ciutadans i avui cap de cartell del PSC de Tarragona, Rubén Viñuales, els ha guanyat la partida.  

I això pel que fa a vots es tradueix, entre altres coses, en què ERC passa de ser la força més votada a ostentar la tercera posició, amb un 17,3% del total de paperetes. I, malgrat continuar com la força amb més regidors a tot Catalunya, imposant-se així en el seu particular duel amb Junts, els republicans retrocedeixen de manera transversal. 

Junts guanya a Barcelona i perd Girona

La gran alegria (i pràcticament única a les urbs) de Junts és la capital catalana, on Trias ha preferit exhibir la seva pròpia marca per aconseguir superar Ada Colau i Jaume Collboni en vots. A expenses de si hi haurà un pacte de les esquerres que impedeixi que Trias acabi exercint d’alcalde, on segur que els postconvergents no governaran serà a Girona. Si bé allà les enquestes a peu d’urna situaven Gemma Geis com la força més votada i finalment el PSC s’ha imposat i la CUP ha acabat deixant Junts com a tercera força. 

Notícies relacionades

Perduda Barcelona per als Comuns, amb Collboni avançant Colau en nombre de vots, l’únic bastió de cert pes que els queda als morats –amb el 8,8% dels vots a Catalunya– serà el Prat de Llobregat, on Lluís Mijoler ha resistit i perviu com a primera força. Qui no ha resistit i pràcticament ha desaparegut del mapa municipal català és Ciutadans, que igual que al Parlament i en l’àmbit estatal s’ha desplomat –aconseguint l’1,2% dels vots– i a ciutats com Barcelona no ha aconseguit representació. 

El PP ha guanyat una mica de terreny, amb el resultat esperat per Daniel Sirera a Barcelona i ha anotat el 8,2% del total de vots a tot Catalunya. I la ultradreta de Vox s’erigeix com a sisena força més votada, amb el 5% de les paperetes. La CUP, que ha revalidat l’alcaldia de Berga i ha quedat fora del consistori de Barcelona, ha sigut la setena força, amb el 4,4% dels vots.