En una nova sentència

El TC declara que el Parlament va tornar a desobeir-lo al tramitar resolucions contra la sentència de l’1-O

  • El TC torna a emparar Ciutadans davant les resolucions a favor de l’autodeterminació

  • El TC empara el PSC davant una resolució per culminar la independència

El TC declara que el Parlament va tornar a desobeir-lo al tramitar resolucions contra la sentència de l’1-O
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La resposta del Tribunal Constitucional a aquell moment en què la Mesa del Parlament va continuar donant tràmit a resolucions a favor de l’autodeterminació i per reprovar Felip VI està arribant ara en forma d’una sentència en pràcticament cada ple que sota la presidència de Cándido Conde-Pumpido s’està produint. En aquesta ocasió ha concedit l’empara als 32 diputats de Ciutadans per l’admissió a tràmit el 22 d’octubre del 2019, de la proposta de resolució en resposta a la sentència del procés.

La resolució formulada pel grup Republicà i Junts per Catalunya i la CUP, juntament amb les esmenes que ells mateixos van presentar, es van incloure en el ple convocat el 26 de novembre del 2019. La sentència del Constitucional declara que, aplicant la reiterada doctrina, la Mesa del Parlament «ha tornat a vulnerar l’ordre constitucional i estatutari», i era conscient «que al tramitar la iniciativa estava incomplint el seu deure constitucional d’acatar les resolucions d’aquest tribunal, això és, que la Mesa va tramitar la iniciativa i va admetre les esmenes sabent que hi havia resolucions d’aquest tribunal que impedien donar-hi curs».

Drets de representació

El grup parlamentari Ciutadans afirmava que l’admissió a tràmit d’aquestes propostes de resolució vulnerava el seu dret fonamental a l’exercici d’un càrrec representatiu en condicions d’igualtat, en relació amb el dret a la participació dels ciutadans en els afers públics a través dels representants.

Al·legava que aquests acords eren contraris a diverses sentències dictades pel Tribunal Constitucional anteriorment. Per tant, com a parlamentaris estaven en la tessitura de no participar en el debat d’aquestes propostes, i fer així abandó de les seves funcions, o bé de participar en la sessió tot i conèixer-ne la il·licitud.

Notícies relacionades

La sentència que s’ha aprovat ara remarca que la Mesa del Parlament hauria d’haver impedit aquestes iniciatives, i al no fer-ho va produir la lesió del nucli de la funció representativa dels diputats recurrents. Així, va vulnerar els seus drets fonamentals, cosa que determina l’estimació de la demanda presentada i la nul·litat dels actes expressament impugnats. No obstant, el ple rebutja declarar nul·les totes les «decisions i actuacions del president del Parlament amb tendència a fer efectius els acords de la Mesa», a causa de la falta de precisió de l’al·legació i la impossibilitat del tribunal de «reconstruir d’ofici les demandes d’empara, tal com estableix la seva reiterada doctrina.»

Com s’està convertint en costum en el Constitucional en aquestes sentències sobre resolucions de la Mesa del Parlament, el magistrat Ramón Sáez Valcárcel ha anunciat un vot particular, al no considerar vulnerats els drets polítics i de representació del grup de Ciutadans.