Cas Vinícius

El Govern rebutja endurir les sancions al racisme en l’esport

  • El cas Vinícius: racisme al futbol espanyol, fets, denúncies, suport, sancions

  • Lula condemna els atacs de racisme contra Vinicius: «Espero que en prenguin mesures»

El Govern rebutja endurir les sancions al racisme en l’esport
2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern no és partidari d’endurir les sancions al racisme en l’esport. Arran de l’agressió que va patir diumenge al camp del València CF Vinícius Júnior, davanter del Reial Madrid, la portaveu de l’Executiu, Isabel Rodríguez, ha rebutjat qualsevol modificació d’aquest tipus. «El nostre més absolut rebuig i condemna a aquests comportaments, que no queden impunes a Espanya. En aquest país aquests comportaments es persegueixen», ha assenyalat Rodríguez després del Consell de Ministres que ha aprovat en segona volta la llei de paritat i nous fons per a sanitat

Però els insults de «mico» que un espectador va proferir al jugador de futbol, que acumula una desena de denúncies per fets similars, amenacen d’entelar la imatge internacional d’Espanya. Luiz Inácio Lula da Silva, president del Brasil, país del qual és originari Vinícius Júnior, es va referir a aquest cas ahir dilluns reclamant «mesures serioses». La ministra d’Igualtat Racial del país sud-americà, Anielle Franco, va instar l’Executiu a un «posicionament directe», mentre que Afers Exteriors va demanar explicacions a l’ambaixadora d’Espanya al Brasil. 

El comunicat d’Igualtat

Notícies relacionades

«No tenim cap conflicte diplomàtic amb el Brasil», insisteixen fonts de la Moncloa, que assenyalen que no s’han comunicat amb l’Executiu de Lula sobre aquest tema. Però l’actitud a Unides Podem és diferent. La vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz, va parlar dilluns amb la ministra Franco. I els ministeris d’Igualtat d’Espanya i del Brasil han emès aquest dimarts un comunicat conjunt. El text, entre altres coses, assegura que «el racisme és estructural en les nostres societats» i «fets com els de València no són aïllats, sinó que estan profundament arrelats en la societat». 

A la Moncloa neguen amb vehemència que Espanya sigui un país estructuralment racista. «Podem sentir-nos orgullosos de ser un país on les normes, les forces i cossos de seguretat i les institucions judicials persegueixen aquests comportaments. Aquí condemnem majoritàriament aquests comportaments i aquells que els justifiquen. Els mecanismes estan funcionant. Tolerància zero i actuació en tots els àmbits. Això ens interpel·la tots: el Govern, els mitjans de comunicació, les famílies, els educadors. Aquí no caben clarobscurs. No podem ser neutrals; cal declarar-se clarament antiracista», ha insistit Rodríguez.