«ESPANYA ÉS RACISTA», DIU L’EXTREM

El cas Vinícius: racisme al futbol espanyol, fets, denúncies, suport, sancions

  • «Espanya és un país racista», crida Vinícius

  • «Si un estadi complet crida ‘mico’ a un jugador, el partit s’ha d’aturar», diu Ancelotti

  • «No et deixis manipular», deixa anar Tebas al davanter brasiler

El cas Vinícius: racisme al futbol espanyol, fets, denúncies, suport, sancions

Afp

7
Es llegeix en minuts
Marcos López
Marcos López

Periodista

ver +

Vinícius se’n va cansar i va descobrir l’aficionat que li va proferir insults racistes a Mestalla. Se’n va cansar i va estar a punt d’abandonar el partit contra el València, tot i que al final va seguir. Però va acabar sent expulsat per agressió a Hugo Duro i va abandonar la gespa fent gestos ostensibles a l’afició xe que baixarien a Segona Divisió.

«¡És aquest, és aquest! ¡Has sigut tu!», denuncia Vinícius a l’escoltar insults racistes a Mestalla

 Al minut 73, Vinícius es dirigeix a un sector de la grada de Mestalla, irritat per haver escoltat insults racistes. «¡És aquest, és aquest! ¡Has sigut tu!», va afirmar, indignat, el davanter brasiler, a qui intenten contenir els jugadors del València, entre ells Gayà, capità de l’equip. Militão s’uneix a les queixes de Vinícius. I fins i tot Courtois creua el terreny de joc per intentar calmar el seu company.

Durant gairebé 10 minuts, el partit s’atura. De Burgos Bengoetxea, el col·legiat, parla primer amb Vinícius i després també amb Ancelotti, que recomana al jugador que no deixi de jugar. Després que la megafonia de Mestalla anunciï que s’ha activat el protocol de racisme fixat per la Lliga, es reprèn el partit entre insults majoritaris.


La Policia localitza els aficionats

Immediatament, seguint les recomanacions de Vinícius, que no para d’assenyalar els aficionats que l’han insultat, són localitzats a la grada que hi ha just darrere de la porteria de Mamardashvili. Les forces de seguretat intervenen amb rapidesa per treure’ls de Mestalla, uns fets que recorda després el València al seu comunicat oficial, emès minuts més tard dels incidents.

«Tot i que es tracta d’un episodi aïllat, els insults a qualsevol futbolista de l’equip rival no tenen cabuda al futbol i no encaixen amb els valors i la identitat del València CF. El club està investigant l’esdevingut i prendrà les mesures més severes», anuncia. Les mesures més severes són l’expulsió i arrabassar-los la condició de socis.

Expulsat, a l’abandonar Mestalla fa gestos per dir que el València se’n va a Segona

S’enreda el partit en un clima de màxima tensió que acaba amb Vinícius expulsat per haver agredit Hugo Duro. La jugada és revisada pel VAR, que determina que el cop del brasiler a la cara del jugador del València mereix la targeta vermella. L’extrem blanc aplaudeix a la cara de Burgos Bengoetxea, el col·legiat, tot just rebre l’expulsió.

Després, de camí als vestidors, desatén Lucas Vázquez, el seu company, es gira, encara a la gespa de Mestalla, fent gestos que el València se’n va a Segona. No només això. Aixeca dos dits de la mà per deixar clar el seu missatge, que indigna la banqueta xe, que surt a buscar-lo, però, després d’un tumult, pot entrar al vestidor.

«¡Tu no n’ets el culpable, tu n’ets la víctima!», diu Ancelotti al brasiler

Mentre es localitzava els aficionats que havien insultat Vinícius, Ancelotti intentava calmar-lo. «Si un estadi complet l’anomena ‘mico’, el partit s’ha d’aturar», va comentar després el tècnic blanc, que es va negar a parlar del partit amb el València, que va acabar en derrota (1-0).

«No vull parlar de futbol. Només del que ha passat aquí. Jo li he dit: ‘Segueix, segueix... ¡Tu no n’ets el culpable, tu n’ets la víctima’», va afirmar Ancelotti. «A més, li treuen una vermella sense sentit. Dit això, tenim un problema. Bé, jo no el tinc. La Lliga té un problema».

«Espanya és un país racista», crida Vinícius

«El triomf dels racistes ha sigut la meva expulsió», escriu Vinícius al seu compte d’Instagram, el primer missatge que emet després dels incidents. Després sorgeix molt més contundent amb un segon missatge en el qual s’arriba a plantejar la possibilitat d’abandonar el futbol espanyol.

«No ha sigut la primera vegada, ni la segona, ni la tercera. El racisme és el normal a LaLiga. El campionat que va ser de Ronaldinho, Ronaldo, Cristiano i Messi és avui dels racistes. Espanya és un país bonic que m’ha acollit i que m’agrada molt, però ha acceptat exportar la imatge al món de ser un país racista. Ho lamento pels espanyols que no hi estan d’acord, però actualment, al Brasil, Espanya és coneguda com un país de racistes», va assegurar abans de deixar un últim missatge: «Però jo soc fort i vaig fins al final contra els racistes, tot i que sigui lluny d’aquí».

Un espectador va cridar «mico, mico» a Vinícius, recull l’acta arbitral

Al principi, els incidents no apareixien a l’acta arbitral escrita per De Burgos Bengoetxea, tot i que es va al·legar que es tractava d’«un error informàtic», segons va explicar el Comitè Tècnic d’Àrbitres (CTA). Després va rectificar i va afegir el que havia passat. «Al minut 73, un espectador des de la grada sud Mario Kempes es va dirigir al jugador amb número 20 del Reial Madrid C.F., Vinícius José de Oliveira do Nascimiento, cridant-li: ‘Mico, mico’, motiu pel qual es va activar el protocol de racisme i es va avisar el delegat de camp per emetre el corresponent avís per megafonia.

El partit es va aturar fins que va sonar l’anunci per la megafonia de l’estadi», va afegir el col·legiat al document arbitral en què havia deixat clar, en la seva primera versió, que al minut 71 van caure «diversos objectes a l’àrea defensada per l’equip visitant des de la grada sud Mario Kempes, motiu pel qual es va activar el protocol de llançament d’objectes».

Tebas respon a Vinícius i li diu que «no es deixi manipular»

Els atacs del davanter brasiler a Javier Tebas, president de LaLiga, obtenen una immediata resposta del dirigent. «Com que els que haurien de fer-ho no t’expliquen què és i què pot fer LaLiga en els casos de racisme, hem intentat explicar-t’ho nosaltres», revela Tebas al seu compte personal de Twitter, queixant-se de la falta de compromís del jugador.

«No t’has presentat a cap de les dues dates acordades que tu mateix vas sol·licitar. Abans de criticar i injuriar LaLiga, és necessari que t’informis adequadament», li va demanar Tebas. «No et deixis manipular i assegura’t d’entendre bé les competències de cada un i el treball que estem fent junts». 

Immediatament, Vinícius també li respon. «Una vegada més, en comptes de criticar els racistes, el president de LaLiga apareix a les xarxes socials per atacar-me... No soc amic teu per parlar de racisme. Vull accions i càstigs», exigeix el davanter del Madrid.

«No és just», condemna Lula da Silva, el president del Brasil

El cas racista amb Vinícius es propaga immediatament arreu del món. «No estàs sol», li diu Kylian Mbappé, el davanter del París SG. «¿Quantes vegades hem de veure aquest jove sotmès a aquesta merda?», es pregunta, indignat, Rio Ferdinand, exjugador del Manchester United. «Germà, necessites protecció... ¿Qui protegeix Vini a Espanya? Rep targeta vermella després de ser penjat i rebre insults racistes durant el partit», afegeix, dolgut, l’exjugador anglès.

«No és just que un jove pobre que ha triomfat a la vida i que s’està convertint en un dels millors futbolistes pateixi aquests atacs», va assegurar Lula da Silva, el president del Brasil, abans de començar la roda de premsa en la qual havia de valorar la seva participació en la cimera del G-7. «No podem permetre que el feixisme i el racisme prenguin els estadis de futbol», va afegir el polític brasiler