En diverses interlocutòries

El Suprem arxiva els recursos contra els indults de Forcadell, Forn i Rull després de la derogació de la sedició

  • El Suprem condemna Junqueras, Turull, Romeva i Bassa per malversació després de la reforma del Codi Penal

  • Llarena elimina la sedició i manté processat Puigdemont per la malversació més greu

El Suprem arxiva els recursos contra els indults de Forcadell, Forn i Rull després de la derogació de la sedició
2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha dictat diverses interlocutòries en relació amb els recursos concedits pel Govern de Pedro Sánchez als condemnats pel procés en funció de la reforma legal que va derogar el delicte pel qual tots ells van ser condemnats: la sedició. D’aquesta manera la Sala Contenciosa Administrativa ha declarat finalitzats per pèrdua d’objecte els presentats contra la mesura de gràcia concedit a l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i els exconsellers Joaquim Forn i Josep Rull, perquè com que van ser només condemnats per sedició la seva pena queda reduïda a una desobediència.

L’arxiu d’aquests recursos es produeix després de la interlocutòria de la Sala Penal del Suprem, de 13 de febrer d’aquest any, on s’estableixen les conseqüències per als condemnats del procés de la llei orgànica 14/2022, de 22 de desembre, que deroga el delicte de sedició i modifica els delicte de desordres públics i malversació. Per a Forcadell, Rull i Forn, condemnats només per sedició, la interlocutòria del Tribunal sentenciador va assenyalar que no pot apreciar-se que, després de la llei de reforma, pugui estimar-se que es presenta un delicte de desordres públics.

D’aquesta manera, segons recorda la Sala del Contenciós, per a aquests tres condemnats només podria estimar-se que han de ser condemnats per un delicte de desobediència, que no està castigat amb pena de presó, que va ser la indultada, sinó de multa, per la qual cosa en el supòsit d’estimar-se la pretensió dels recurrents contra l’indult no es veuria afectada la situació d’extinció de la responsabilitat penal ja decretada.

Notícies relacionades

Per això, la Sala conclou que des de la vigència de la llei de reforma del Codi Penal del 2022 «és indubtable que aquesta concreta i efectiva finalitat que la Sra. Forcadell i els Srs. Forn i Rull haurien de complir, cas d’estimar-se la pretensió accionada, la totalitat o part de la condemna que li va ser imposada i indultada resulta ja impossible, per la qual cosa el present procés ha d’estimar-se acabat per pèrdua d’objecte, havent de procedir-se al seu arxiu».

Per contra, la Sala assenyala que els recursos contra els indults als condemnats en la mateixa causa Oriol Junqueras (exvicepresident de la Generalitat), Raül Romeva, Jordi Turull i Dolors Bassa (exconsellers) així com Jordi Cuixart i Jordi Sànchez (exresponsables d’Òmmium Cultural i Asambla Nacional Catalana) no han perdut l’objecte després de la reforma penal del 2022. I això a causa que, en vista de la interlocutòria de la Sala Penal, no queda exclosa per a ells la pena privativa de llibertat, al cas dels quatre primers, per delictes de malversació de cabals i desobediència en concurs, i en el cas dels dos últims, per delicte de desordres públics.