Sous

Ada Colau, entre els quatre alcaldes que guanyen més que Pedro Sánchez

El podi amb més nòmina el lidera Juan Mari Aburto –de Bilbao–, seguit de José Luis Martínez Almeida –de Madrid–, que rep 108.517 euros a l’any; i de Colau

Ada Colau, entre els quatre alcaldes que guanyen més que Pedro Sánchez

JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts

Guanyar més com a alcalde en una gran ciutat que el president del Govern, Pedro Sánchez, a Moncloa no és habitual, però hi ha quatre casos en els quals això es produeix; hi ha, a més, primers regidors de petites localitats amb sous similars al del mateix Sánchez, i milers que no cobren res per la seva funció.

Fa uns anys Óscar Puente defensava, amb dades com la seva base, la seva nòmina com a alcalde de Valladolid. Una feina en la qual té, recordava, una ciutat al seu càrrec, 3.200 treballadors, 360 milions de pressupost i «sense tenir diumenges ni festes de guardar». Puente és un dels deu alcaldes que més guanyen a Espanya, quatre superen els 90.010 euros de Sánchez i, al seu torn, tots tenen una nòmina inferior a alguns presidents autonòmics.

La llei de Bases del Règim Local fixa el límit retributiu d’alcaldes partint del sou que guanya un secretari d’Estat, fixat pels pressupostos generals de l’Estat. Així, els alcaldes de municipis de més de 500.000 habitants poden guanyar el mateix que un secretari d’Estat.

Ada Colau, la tercera alcaldessa més ben pagada

Al podi dels alcaldes amb més nòmina són l’alcalde de Bilbao, Juan Mari Aburto, que ingressa 115.299 euros, seguit de l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida, que rep 108.517 euros a l’any; i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que cobra 100.000 euros a l’any, segons consta a la informació de les webs dels seus ajuntaments. El següent a la llista, també per sobre del que guanya Sánchez, és l’alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, amb uns ingressos anuals de 91.323 euros.

Criden l’atenció els sous d’altres alcaldes, com el d’Arona, una localitat al sud de Tenerife amb una població que ronda els 75.000 habitants, el regidor del qual, José Julián Mena, cobra 83.054 euros a l’any. Arona té un pressupost anual de 107 milions d’euros. Per comparar, Madrid té un pressupost de 5.400 milions d’euros; Barcelona de 3.595 i Bilbao de 663 milions.

Notícies relacionades

Els límits del sou d’un alcalde els marca la llei esmentada, però la quantia fins aquest límit la decideix el ple de la corporació. Aquesta serà una de les primeres decisions que prendran els nous equips. Podria passar com va passar a l’Ajuntament de la Ciutat Comtal el 2015, quan Barcelona en Comú va voler abaixar els sous dels regidors però la proposta no va prosperar al no tenir el suport de la resta de grups.

Per sota de tots ells, en l’àmbit local, ens trobem amb dos alcaldes que cobren un simbòlic euro a l’any: els de Preixens (Lleida) i Arconada (Palència). I al final de la taula hi ha al voltant de 2.500 alcaldes que no cobren per l’acompliment de la seva tasca. Això sí, en aquests casos, normalment en petits municipis, no tenen dedicació exclusiva. Així que les eleccions del 28M ens deixaran nous i vells alcaldes, però, també, nous i vells sous per a ells.